x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Părinţii, au început înscrierile pentru clasa I!

Părinţii, au început înscrierile pentru clasa I!

de Alina Gavrila    |    06 Feb 2008   •   00:00

Ministerul Educaţiei recomandă părinţilor să-şi înscrie copiii în clasa I, pentru anul şcolar 2008-2009, până la data de 1 mai, fără ca acest termen să aibă un caracter limită.

Ministerul Educaţiei recomandă părinţilor să-şi înscrie copiii în clasa I, pentru anul şcolar 2008-2009, până la data de 1 mai, fără ca acest termen să aibă un caracter limită. Unităţile de învăţământ au obligaţia de a înscrie cu prioritate copiii care locuiesc în apropiere şi, ulterior, în limita locurilor disponibile, pe ceilalţi solicitanţi. De asemenea, fiecare şcoală va afişa numărul de clase propuse şi, săptămânal, situaţia înscrierilor. Acolo unde nu există o circumscripţie şcolară, unităţile vor publica propriile criterii de înscriere şi vor răspunde în scris tuturor cererilor formulate de părinţi. Ministerul intenţionează să prefigureze cât mai clar posibil numărul de elevi care vor începe şcoala în septembrie, astfel încât să poată fi identificat necesarul real de posturi didactice. În clasa I pot fi înscrişi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data începerii anului şcolar, dar şi cei care împlinesc această vârstă până la sfârşitul anului calendaristic, dacă dezvoltarea lor psiho-somatică permite acest lucru. Părinţii pot solicita amânarea înscrierii la 6 ani, printr-o cerere scrisă. 

 

SUPLIMENTAREA LOCURILOR. În acest an şcolar, în instituţiile de învăţământ bucureştene există 613 astfel de clase, în care învaţă 14.190 de micuţi. Potrivit proiectului planului de şcolarizare pentru 2008-2009, în Capitală sunt 12.857 de locuri pentru clasa I, repartizate în 516 clase. Numărul de clase va fi suplimentat însă la cererea şcolilor, dacă există motive serioase pentru a face acest lucru.

“Înscrierile nu se vor opri la 1 mai 2008, ci vor continua până la începutul anului şcolar viitor. Intenţia Ministerului Educaţiei este de a prefigura cu o mai mare claritate numărul de elevi care vor începe şcoala în septembrie 2008, astfel încât să poată fi identificat necesarul real de posturi disponibile pentru mişcarea personalului didactic. Părinţii trebuie să ştie că se pot duce şi azi la şcoală pentru a-şi înscrie copilul. Tot ce au de făcut este să solicite de la secretariatul unităţii de învăţământ, la care doresc să-şi înscrie copilul, fişa de înscriere şi să completeze dosarul cu actele necesare. Şcolile sunt obligate să ofere informaţii cu privire la situaţia înscrierilor, a numărului de locuri disponibile pentru clasa I, dar şi detalii despre criteriile de înscriere”, ne-a declarat Mihaela Suciu, consilier ministru. Criterile de selecţie pentru cei care care au depus cereri de înscrieri în clasa I sunt: domiciliul elevului care trebuie să aparţină de şcoala respectivă, ordinea depunerii cererilor, dacă elevul are deja fraţi în şcoala respectivă, locul de muncă şi programul părinţilor, trebuie să menţionăm că fiecare şcoală poate avea propriile criterii de selecţie.

 

Acte necesare la înscriere:

- Cererea întocmită de unul dintre părinţi;
- Copie după certificatul de naştere al copilului;

- Copii după cărţile de identitate ale părinţilor;

- Dosarul medical al copilului, care să cuprindă rezultatele analizelor efectuate,                                  

vaccinuri etc.;
- Unele şcoli cer o caracterizare psihopedagogică din partea grădiniţei la care a fost înscris micuţul, în cazul în care a frecventat această formă de învăţământ.           

×
Subiecte în articol: observator clasa