x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Parlamentarii europeni suspectaţi de corupţie, în vizorul OLAF şi EUROJUST

Parlamentarii europeni suspectaţi de corupţie, în vizorul OLAF şi EUROJUST

de Violeta Fotache    |    11 Apr 2011   •   14:54

Investigaţia efectuată de jurnalişti de la “The Sunday Times”, în urma căreia trei europarlamentari sunt suspectaţi că ar fi fost de acord să ia bani pentru a promova iniţiative legislative în Parlamentul European, a determinat declanşarea de anchete nu doar în ţările de baştină ale celor prinşi asupra faptului, ci şi la Bruxelles. Două dintre organismele europene importante în combaterea infracţionalităţii, OLAF şi EUROJUST, s-au implicat în dezlegarea acestei afaceri care aduce atingere imaginii legislativului european. Astfel, potrivit unui comunicat de astăzi emis de Comisia Europeană, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) în colaborare cu EUROJUST au organizat vinerea trecută, la Bruxelles, o întâlnire între reprezentanţii instituţiei şi procurorii din Belgia precum şi din ţările din care provin europarlamentarii suspectaţi că ar fi fost de acord să ia bani pentru a promova iniţiative legislative, respectiv Austria, Slovenia şi România.

“OLAF, în colaborare cu Eurojust, a găzduit o întâlnire cu procurorii naţionali care investighează acuzaţiile, pentru a schimba puncte de vedere şi a continua cu succes operaţiunile”, se precizează în comunicatul Comisiei Europene. Conform sursei citate, directorul general al OLAF, Giovanni Kessler, afirmă că, având în vedere că există investigaţii paralele atât la Bruxelles cât şi în ţările de origine ale europarlamentarilor, este foarte important ca anchetatorii să lucreze împreună “în cel mai bun mod posibil”.

Reamintim că Parlamentul European(PE) a anunţat la 20 martie deschiderea unei anchete privind acuzaţiile de corupţie aduse de publicaţia britanică The Sunday Times europarlamentarilor Adrian Severin, Ernst Strasser şi Zoran Thaler. Preşedintele PE, Jerzy Buzek anunţa atunci dreptul OLAF de a face o anchetă administrativă, precum şi disponibilitatea PE de a pune la dispoziţia autorităţilor judiciare naţionale ale celor trei ţări inclusiv accesul la birourile şi computerele deputaţilor europeni imediat ce imunitatea acestora este ridicată. Reamintim, totodată, că marţea trecută ministrul român de justiţie Cătălin Predoiu a transmis preşedintelui PE solicitarea DNA de ridicare a imunităţii parlamentare a lui Adrian Severin.

×