x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Parlamentul European ar trebui să voteze împotriva ACTA

Parlamentul European ar trebui să voteze împotriva ACTA

13 Mar 2012   •   21:00
Parlamentul European ar trebui să voteze împotriva ACTA

Europarlamentarul PC Sabin Cutas (foto) considera ca Parlamentul European ar trebui sa voteze impotriva Trata­tului comercial anticontrafacere. El a subliniat in plenul Parlamentului European (PE) ca limbajul permisiv al tratatului ar putea conduce la incalcarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor. 'Cred in necesitatea protejarii drepturilor de proprietate intelectuala, insa consi­der ca Tratatul comercial anticontrafacere nu este instrumentul potri­vit pentru a atinge acest obiectiv', a declarat Sabin Cutas.

De asemenea, europarlamentarul PC a aratat ca regulile privind drepturile de proprietate intelectuala ar trebui stabilite in cadrul structurilor europene si globale, nu prin intermediul unui acord care nu include nici macar statele unde fenomenul de contrafacere este cel mai raspandit. Cutas a mai adaugat ca eficienta ACTA va fi una redusa, in situatia in care statele cu cea mai mare amploare a fenomenului de contrafacere nu se afla printre semnatari.

De asemenea, tarile in curs de dezvoltare, in prezent excluse din tratat, ar putea fi presate, pe termen lung, sa ratifice un text la care nu au contribuit. 'Regulile privind proprietatea intelectuala trebuie stabilite, pe de o parte, la nivel european si, pe de alta, la nivel glo­bal, prin intermediul organizatiilor precum OMC sau OMPI, Or­ganizatia Mondiala a Proprietatii Inte­lectuale. Aflandu-se in afara lor, ACTA dauneaza acestor structuri de guvernanta', a conchis deputatul european.

×
Subiecte în articol: observator