x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Parlamentul Verde", un proiect PSD trecut la PD-L / Sulfina, «ecologista»

"Parlamentul Verde", un proiect PSD trecut la PD-L / Sulfina, «ecologista»

de Alexandru Nastase    |    19 Ian 2009   •   00:00
"Parlamentul Verde", un proiect PSD trecut la PD-L / Sulfina, «ecologista»

Un proiect de "înverzire" a Casei Poporului, iniţiat anul trecut de deputatul PSD Iulian Iancu, a fost înregistrat vineri la Biroul Permanent al Camerei de Sulfina Barbu, fost ministru al Mediului, devenit între timp deputat PD-L. Sulfina pozează din nou în ecologistă, deşi de-a lungul timpului a dove­dit atitudini mai puţin "verzi".



Sulfina Barbu a trimis vineri presei un comunicat prin care anunţa că a depus la Biroul Permanent al Came­rei Deputaţilor un proiect de "înverzire" a Casei Poporului. Este vorba despre o serie de măsuri menite să reducă drastic consumul în clădirea-mamut care găzduieşte Parlamentul României. În câteva cuvinte, este vorba despre înlocuirea becurilor incandescente cu cele ecologice, de schimbarea bateriilor de la toalete cu unele cu senzori şi de introducerea unui soft care să controleze luminile din clădire, astfel încât acestea să nu stea aprinse pe timpul nopţii sau atunci când nu este nimeni în birouri şi pe holuri.

Toate bune şi frumoase, numai că proiectul a fost iniţiat anul trecut de deputatul PSD Iulian Iancu, Jurnalul Naţional promovând şi susţinând la vremea respectivă ideea acestuia. Contactată telefonic, Sulfina Barbu a declarat că este ideea sa, care i-a venit în momentul în care a văzut câtă risipă se face în Palatul Parlamentului. "Este ideea mea. Nu m-am consultat cu nici un coleg. Eu am început un astfel de proiect când eram la Ministerul Me­diului. Mă doare sufletul când mă gândesc la becurile care stau aprinse, la topurile de hârtie care se folosesc. Gândiţi-vă că vor fi 466 de exemplare din bugetul pe 2009. Am observat că 30% din parlamentarii aleşi au avut în campania electorală programe «verzi». Sperăm să reducem cu 30% cheltuielile în Casa Poporului", a declarat Sulfina Barbu, trecând sub tăcere faptul că un proiect similar fusese iniţiat de altcineva. Deputatul Iulian Iancu s-a arătat surprins de iniţiativa Sulfinei Barbu. "Biroul Permanent al Camerei a înregistrat încă din decembrie 2007 un proiect de "înverzire" a clădirii Parlamentului. În momentul de faţă, lucrăm la auditarea acestuia având ca parteneri Politehnica Bucureşti, Jurnalul Naţional şi alte instituţii".

NIMIC PENTRU SPAŢIILE VERZI
La prima vedere, pare incredibil că Sulfina Barbu se dă din nou ecologistă, dar cum România este ţara tuturor posibilităţilor, nu ne mai miră nimic. Ce a făcut doamna Sulfina pentru mediu, pentru salvarea spaţiilor verzi? Răspunsul este format dintr-un singur cuvânt. Nimic. Ba, din contră, a contribuit, cât a putut, la distrugerea a tot ce ea putea salva din funcţia pe care o deţinea.

În timpul mandatului său de ministru, Legea spaţiilor verzi a fost modificată astfel încât destinaţia terenurilor, declarate în Planul Urbanistic General drept zone verzi, să poate fi schimbată. Adică, cine pune mâna pe un parc sau spaţiu verde să-l poată transforma imediat într-o zonă construibilă. Era şi direct interesată. Firma KVB Economic SRL, pe care o conduce alături de un vechi prieten de-al ei, Silvian Ionescu, fost şi posibil viitor şef al Gărzii de Mediu, se ocupă cu studii de impact pe zone verzi. Un asemenea document a fost întocmit anul trecut de cei doi pentru Pădurea Băneasa. Proiectul imobiliar se numea, în bătaie de joc, "Zona Verde", se întindea pe o suprafaţă de 20 de hectare din pădure, mii de copaci urmând a fi tăiaţi pentru ca investiţia imobiliară să prindă aripi.

Raportul, făcut de KVB Economic SRL, sfida orice legislaţie în vigoare. Se spunea la un moment dat că era obligatoriu pentru investitor să planteze cel puţin un arbore la patru locuri de parcare.

"Ridicol. Cum să plantăm un copac în pădure? Este o gogomănie. Locurile de parcare ar ocupa 40 mp, conform studiului făcut de specialişti nu ar mai rămâne loc pentru case. Iar chestiunea cu un arbore la patru locuri de parcare, ca la Mall, e penibilă", a declarat Nicolae Rădulescu Dobrogea, preşedintele Eco-civica.

Prezentarea făcută despre fauna din Pădurea Băneasa de un fost ministru al Mediului şi un şef al Gărzii de Mediu este mai mult decât revoltătoare. Astfel, este scris negru pe alb că pisicile, câinii, şoarecii şi şobolanii sunt animale fără stăpân şi dăunează zonei verzi, iar construirea unor vile de lux ar fi binevenită.
Beneficiarul propunea alei şi drumuri impermeabilizate, iluminarea drumurilor de acces şi realizarea de băncuţe pe marginea aleilor.

PĂDUREA RÂIOASĂ
Pentru ca raportul să fie stufos şi im­pre­­sionant, cei doi specialişti în mediu s-au gândit că ar fi bine să vorbească şi despre flora şi fauna sălbatică, neuitând nici denumirile în limba latină, să acorde multă atenţie unui capitol special despre raţa cârâitoare, despre Pădurea Râioasă şi nu putea lipsi, evident, industria meta­lur­gică care contribuie la poluarea aerului. "Ce legătură au toate acestea cu Pădu­rea Băneasa, Dumnezeu ştie. Bine că n-au vorbit şi despre fauna amazoniană. Sunt completări inutile", a adăugat preşedintele Eco-civica.

Revenind la cartierul de lux din Pădu­rea Băneasa, în raport este precizat că "amplasarea locuinţelor va avea în vede­re atenuarea zgomotelor". Şi cum o concluzie nu putea lipsi, aceasta suna: "Nu este indicat să se menţină actuala func­ţiu­ne a terenului". Cel mai bine ar fi ca Pă­durea Băneasa să nu mai fie pădure, nu de alta, dar în ultimii ani au dispărut mai mult de jumătate din spaţiile verzi ale Ca­pitalei. Sulfina Barbu are şi antece­dente încă de pe vremea când la şefia Direcţiei de Mediu din Primăria Capitalei, când primar general era actualul preşedinte, Traian Băsescu. Atunci doamna Barbu a dat aviz de tăiere a zeci de copaci din Parcul Bordei.

×
Subiecte în articol: verde! barbu verzi sulfina barbu sulfina