x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Andreea Răducan sprijină parteneriatul româno-elveţian pentru sportivii cu dizabilităţi intelectuale: "Sunt oameni cu adevărat speciali!"

Andreea Răducan sprijină parteneriatul româno-elveţian pentru sportivii cu dizabilităţi intelectuale: "Sunt oameni cu adevărat speciali!"

de Adrian Mogos    |    18 Sep 2013   •   14:52
Andreea Răducan sprijină parteneriatul româno-elveţian pentru sportivii cu dizabilităţi intelectuale: "Sunt oameni cu adevărat speciali!"
Sursa foto: Adrian Mogos

Fundaţia Special Olympics din România în parteneriat cu Special Olympics Elveţia, Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti – UNEFS şi Universitatea din Lausanne, Elveţia, au demarat pe 18 septembrie programul „Activităţile Fizice Adaptate ca instrument de incluziune Socială”.

Acest proiect, care se va desfăşura pe o perioadă de 18 luni, îşi propune ca specialişti din universităţi, instituţii, organizaţii neguvernamentale şi şcoli speciale din România să beneficieze de experienţa colegilor elveţieni în ceea ce priveşte incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale.  

„Am ales Elveţia pentru modul în care în această ţară se reuşeşte integrarea persoanelor cu dizabilităţi mai ales prin sport. În ţările dezvoltate există clase inclusive pentru persoanele cu deficienţe uşoare sau moderate. Dizabilităţile intelectuale nu sunt o piedică în calea practicării sportului de performanţă”, a precizat Vasile Mocanu de la Special Olympics România.

Grupul ţintă al proiectului îl reprezintă un număr de zece cadre didactice universitare şi 200 de studenţi din cadrul facultăţilor de sport din: UNEFS, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea din Piteşti.

În proiect vor mai participa şi 100 de profesori de educaţie fizică din învaţamântul special, 100 de specialişti din instituţii publice şi organizaţii neguvernamentale care lucrează cu persoane cu dizabilităţi. Se va crea o reţea naţională de centre specializate conectată la Universitatea din Lausanne.

"Utilizând expertiza partenerilor elveţieni, cât şi experienţa partenerilor locali, viitorii specialişti în activităţi fizice adaptate vor învăţa să pună accent pe  abilităţile sportivilor şi nu pe dizabilităţile  acestora, oferind servicii de calitate oricărei persoane cu cerinţe educative speciale", se arată în comunicatul Special Olympics.

„UNEFS are un parteneriat de opt ani cu Special Olympics de pe urma căruia avem numai avantaje. Studenţii de aici învaţă cum se face integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi prin sportul de masă, fac voluntariat şi screening-uri medicale pentru aceste persoane în cadrul facultăţii de kinetoterapie. Trebuie să ne concentrăm pe  abilităţile acestor persoane, nu pe dizabilităţile lor”, a declarat prof.univ.dr. Aura Bota.

La lansarea acestui proiect a participat şi Andreea Răducan, multiplă campioană olimpică, mondială şi europeană la gimnastică. „Privesc cu toată admiraţia aceşti oameni. Sunt un exemplu de ambiţie. Cred că sunt mai ambiţioşi şi mai curajoase şi sunt demni de admiraţia noastră. Noi suntem cei care trebuie să învăţăm de la ei, pentru că sunt oameni cu adevărat speciali”, a spus Andreea Răducan.

 

×
Subiecte în articol: dizabilităţi special olympics