x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Parteneriat româno-italian pentru eficientizarea evaluării magistraţilor

Parteneriat româno-italian pentru eficientizarea evaluării magistraţilor

de Violeta Fotache    |    20 Ian 2010   •   00:00

Situaţie ireală: 99,8% din cei 6258 de magistraţi evaluaţi au primit calificativul FB, a precizat preşedintele CSM, Florica Bejinaru.



Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii s-a întâlnit ieri la sediul CSM cu delegaţia Republicii Italiene, condusă de ambasadorul Italiei la BucureştiMario Cospito, pentru a demara prima misiune din cadrul proiectului PHARE "Creşterea eficienţei sistemului de evaluare a activităţii profesionale a magistraţilor".

Proiectul se desfăşura în trei etape: elaborarea unui studiu de drept comparat cu privire la sistemele de evaluare existente în Europa, elaborarea unei lucrări - conţinând propuneri concrete privind crearea procedurilor şi a metodologiei necesare pentru îmbunătăţirea evaluării sistemului judiciar românesc - şi organizarea unei conferinţe internaţionale privind cele mai bune practici în materie.

Parteneriatul s-a impus ca urmare a faptului că primul proces de evaluare a magistraţilor, derulat în anul 2008, a scos în evidenţă mai multe deficienţe ale sistemului de evaluare, care au fost de altfel reţinute şi de Comisia Europeană în raportul din 22 iulie 2009. Concret, sistemul de evaluare a magistraţilor români s-a dovedit ineficient, din cei 6258 de judecători şi procurori evaluaţi 99,8% au obţinut calificativul "foarte bine".

"Este evident că acest proces de evaluare s-a desfăşurat astfel cu un formalism excesiv, iar rezultatele nu corespund realităţii", a spus preşedintele CSM, judecătoarea Florica Bejinaru, în cadrul întâlnirii. Oficialul CSM a subliniat importanţa introducerii mecanismelor de evaluare a sistemului judiciar, în ansamblul său (ceea ce ar fi o "noutate absolută" pentru ţara noastră), ca o măsură "absolut necesară pentru a evalua în mod eficient funcţionarea sistemului judiciar şi calitatea actului de justiţie".

×
Subiecte în articol: observator