x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Partidul extremist maghiar Jobbik cere guvernului ungar să reacţioneze la interdicţiile de intrare în România

Partidul extremist maghiar Jobbik cere guvernului ungar să reacţioneze la interdicţiile de intrare în România

23 Dec 2014   •   07:58
Partidul extremist maghiar Jobbik cere guvernului ungar să reacţioneze la interdicţiile de intrare în România
Sursa foto: jobbik.com

Jobbik a cerut o acţiune hotărâtă din partea guvernului ungar ca răspuns la toate cazurile în care cetăţenilor ungari li se interzice intrarea pe teritoriul altor ţări, a declarat luni vicepreşedintele partidului radical naţionalist ungar, care a evocat asemenea situaţii în România şi Ucraina, informează agenţia MTI, citată de Agerpres. Istvan Szavay a declarat într-o conferinţă de presă că unor politicieni Jobbik li s-a interzis recent intrarea în România şi Ucraina fără explicaţii.

Szavay a insistat că Ministerul ungar de Externe se autosesizează numai în cazul în care oficialilor de la Budapesta li se interzice intrarea în Statele Unite. El a sugerat că guvernul a lăsat fără protecţie politicienii ungari care promovează interesele comunităţilor maghiare din ţările vecine şi a calificat procedura drept "revoltătoare".

În luna martie a acestui an, MAI a decis interzicerea pătrunderii în România a patru cetăţeni maghiari pe o perioadă de un an. Este vorba despre Tyrityan Zsolt, membru al organizaţiei Oastea Haiducilor, Zagyva Gyorgy Gyula, membru Jobbik, Szavay Istvan, membru Jobbik şi Mikolo Bela, membru al organizaţiei Noua Garda Ungară, faţă de care organele competente au sesizat Curtea de Apel Bucureşti în vederea declarării acestora ca indezirabili.

Potrivit reprezentanţilor MAI, "există indicii temeinice că aceste persoane fac parte din structuri implicate în activităţi de natură naţionalist extremistă ce constituie riscuri la adresa ordinii publice şi a securităţii naţionale a României". "Autorităţile române sunt hotărâte să aplice cu fermitate legislaţia în vigoare în toate cazurile în care cetăţenii altor state prin declaraţii publice sau alte acţiuni încalcă direct sau instigă la nerespectarea Constituţiei şi legilor ţării", declara, în martie, Monica Dajboc, purtător de cuvânt al MAI.

×