x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Partidul lui Băsescu, reclamat la Parchetul General. 12 morţi au semnat petiţia PMP pentru respingerea accizei la carburanţi

Partidul lui Băsescu, reclamat la Parchetul General. 12 morţi au semnat petiţia PMP pentru respingerea accizei la carburanţi

de Veronica Micu    |    27 Apr 2014   •   10:54
Partidul lui Băsescu, reclamat la Parchetul General. 12 morţi au semnat petiţia PMP pentru respingerea accizei la carburanţi

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost sesizat, după ce Corpul de Control al prim-ministrului a identificat o serie de nereguli în privinţa listelor cu semnături depuse în petiţia Partidului Mişcarea Populară, "împotriva introducerii accizei la combustibil".

Astfel, s-a descoperit că din cele 300.000 de semnături ale petiţiei PMP pentru respingerea accizei la carburanţi doar 1% (aproximativ 2.700 de semnatari reali) sunt valabile. Restul semnăturilor nu conţin date care să ducă la identificarea persoanelor. În plus, Corpul de Control al Executivului a identificat chiar şi persoane decedate pe lista de semnături. Petiţia pentru respingerea taxei suplimentare la carburant a fost semnată inclusiv de preşedintele Traian Băsescu.

Citeşte: Nota de informare a Corpului de control al Primului-ministru privind petiţia colectivă împotriva introducerii accizei la combustibil, depusă de Partidul Mişcarea Populară la Secretariatul General al Guvernului

Un număr total de 206.251 de rubrici cu "semnături" nu conţin date de natură a permite identificarea petiţionarilor. Acestea conţin doar numele, prenumele, localitatea de domiciliu sau reşedinţă (fără adresa completă) şi semnăturile unor persoane, fără alte date de natură să permită identificarea petiţionarilor.
 
Doar un număr de 3.468 de rubrici conţin date suplimentare de natură a permite identificarea semnatarilor, numai aceştia putând fi consideraţi petiţionari în sensul dispoziţiilor legale, cu condiţia ca datele de identificare să fie corespunzătoare adevărului. (...)
 
Conform datelelor de la Evidenţa Persoanelor, au fost identificate 2.748 de persoane, iar 729 de persoane înscrise în listele cu "semnături" nu au fost identificate deoarece datele de identificare menţionate în liste au fost inexacte ori necorespunzătoare adevărului.
 
În concluzie, în baza datelor de identificare consemnate în listele cu "semnături" au fost identificate 2.748 de persoane care ar fi "semnat" în favoarea petiţiei colective iniţiată şi susţinută de Partidul Mişcarea Populară, acestea putând fi considerate petiţionari conform prevederilor legale, doar dacă au semnat, şi în realitate, petiţia colectivă.
 
Au fost identificate 12 situaţii în care "semnatarii" petiţiei colective iniţiată şi susţinută de Partidul Mişcarea Populară decedaseră anterior datei de întocmire a listelor. (....) În 4 situaţii, în listele cu "semnături" întocmite au fost înscrise date despre acte de identitate care nu mai erau valabile din anul 2008 sau 2009, pentru aceleaşi persoane fiind emise alte acte de identitate cu 4 sau chiar 5 ani anterior.

"Corpul de control al primului-ministru, ca organ cu atributii de control, va sesiza organele de urmarire penala, respectiv Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatia si Justitie, privind operatiunile sau actele ilicite in legatura cu care au rezultat indicii de savarasire a unui numar de doua fapte care pot intruni elementele constitutive ale unor infractiuni, urmand ca organul de urmarire penala sau, dupa caz, instanta de judecata sa hotarasca asupra existentei sau inexistentei infractiunilor si asupra vinovatiei", se mai arată în comunicatul Executivului.

×