x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pasapoartele emise de Kosovo nu sint recunoscute de Romania

Pasapoartele emise de Kosovo nu sint recunoscute de Romania

de Ovidiu Ciutescu    |    05 Aug 2008   •   00:00
Pasapoartele emise de Kosovo nu sint recunoscute de Romania

12:11 • Cetatenii Kosovo au probleme la intrarea in Romania. Totul pleaca de la faptul ca statul roman nu recunoaste pasapoartele emise de autoritatile kosovare.  Viza de intrare in Romania va fi aplicata pe o foaie separata, atasata apoi documentului, a informat MAE.

Cetăţenii Kosovo au probleme la intrarea în România. Totul pleacă de la faptul că statul român nu recunoaşte paşapoartele emise de autorităţile kosovare.  Viza de intrare în România va fi aplicată pe o foaie separată, ataşată apoi documentului, a informat MAE.

 

 

MĂSURI. România, care nu recunoaşte independenţa Kosovo, nu poate să recurgă la niciun act care ar implica recunoaşterea suveranităţii Kosovo prin legitimarea autorităţilor care emit astfel de documente, cum ar fi, spre exemplu, aplicarea în paşaport a vizei de intrare în România sau a ştampilei de intrare/ieşire de pe teritoriul ţării noastre, a explicat Cosmin Boiangiu, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.  Spre deosebire de alte ţări care nu recunosc Kosovo şi care refuză accesul kosovarilor în ţara lor, România permite intrarea în ţară a cetăţenilor care deţin paşapoarte cu însemne kosovare prin aplicarea ştampilei sau a vizei pe o foaie separată. În ceea ce priveşte regimul juridic al persoanelor care se identifică faţă de autorităţile române cu paşapoarte emise de autorităţile de la Priştina, acesta va fi cel specific apatrizilor, cu aplicarea corespunzătoare a reglementărilor privind regimul străinilor în România. Autorităţile de la Priştina au anunţat că, începînd cu data de 18 iulie 2008, eliberează noi tipuri de paşapoarte pentru cetăţenii kosovari. Acestea au pe coperta albastră stema noului stat kosovar şi vor circula în paralel cu paşapoartele eliberate de autorităţile Republicii Serbia şi cu documentele de călătorie UNMIK (Misiunea ONU în Kosovo), pînă la expirarea termenului de valabilitate al acestora din urmă. "Dată fiind poziţia României de nerecunoaştere a statului Kosovo, România nu recunoaşte nici documentele sau actele emise de autorităţile de la Priştina, respectiv paşapoartele emise de autorităţile kosovare. Singurele documente valabile de călătorie care pot fi recunoscute de România pentru Kosovo sînt paşapoartele emise de autorităţile sîrbe, respectiv paşapoartele emise de UNMIK", a declarat purtătorul de cuvînt al MAE, Cosmin Boiangiu.

×
Subiecte în articol: kosovo observator romania autorităţile emise