x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pasaport britanic cu 750 de euro

Pasaport britanic cu 750 de euro

13 Mai 2004   •   00:00

Doi reporteri sub acoperire ai tabloidului The Sun au reusit sa demonstreze cat de usor pot imigrantii ilegali din Marea Britanie sa procure pasapoarte la negru, contra unei sume relativ mici.

ANCA ALDEA

In investigatia jurnalului a fost anchetata o oarecare Lucy Denyer, o tanara in varsta de 21 de ani, care castiga 32.250 de euro pe an din slujba ei de ofiter de imigratie. Despre ea, ziarul a aflat ca poate procura, la cerere, pasapoarte pentru imigrantii ilegali. „In mod normal cer 1.000 de lire sterline (1.500 de euro) pentru un pasaport britanic", i-a dat ea asigurari reporterului de la The Sun, care s-a dat drept roman. Lucy i-a cerut insa acestuia numai 500 de lire (750 de euro), „un pret derizoriu".

Reporter incognito

Lucy a fost contactata initial de o oarecare Andrea, care in realitate se numea Kathryn Lister, un reporter sub acoperire de la The Sun. Andrea i-a cerut ajutor pentru un prieten roman care avea nevoie de „toate actele necesare stabilirii in Marea Britanie". Prietenul nu era altul decat reporterul Oliver Harvey, care in povestea noastra poarta numele de Piotr si are 35 de ani. Ulterior, Andrea i-a transmis ofiterului de imigrare detaliile fizice cat mai exacte ale „romanului", pentru ca fotografia din pasaport sa fie cat mai apropiata de realitate. Dupa o saptamana, cei trei - Lucy, Andrea si Piotr - s-au intalnit intr-un local din sudul Londrei, situat la circa 800 de metri de Serviciul National de Imigrari. Aici, Piotr si-a primit pasaportul pe sub masa, ca sa nu vada nimeni. Tot pe sub masa a dat si banii. Precauta si bine informata, Lucy i-a spus clientului sau ca in cazul in care politia va descoperi nereguli in legatura cu pasaportul proaspat obtinut (emis la data de 28 iunie 1999, pe numele James Smallwood), Piotr ar trebui sa ceara autoritatilor drept de azil. „Exista doua posiblitati: azilul sau inchisoarea. Daca ceri azil nu faci inchisoare", l-a sfatuit Lucy.

Spagi la ordinea zilei

Femeia-ofiter nu este la prima abatere. Apropiatii sai povestesc cum Lucy pretindea spaga de la straini ori de cate ori avea ocazia, iar intr-un caz a reusit sa obtina 2.250 de euro. Ea singura a marturisit ca pasaportul lui Piotr este al doilea act de acest fel pe care l-a procurat, dar vize a eliberat in mod constant, „pentru ca e vorba doar de o stampila pusa pe o pagina".

×
Subiecte în articol: observator lucy