x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Paşaportul românesc a împlinit 100 de ani. De la cărţi de pribegie, răvaşe, sineturi, teşcherele, pasuşuri la paşapoarte

Paşaportul românesc a împlinit 100 de ani. De la cărţi de pribegie, răvaşe, sineturi, teşcherele, pasuşuri la paşapoarte

de Mara Raducanu    |    19 Mar 2012   •   17:16
Paşaportul românesc a împlinit 100 de ani. De la cărţi de pribegie, răvaşe, sineturi, teşcherele, pasuşuri la paşapoarte

19 martie 1912- 19 martie 2012. Anul acesta se aniverseaza 100 de ani de la promulgarea prin Inaltul Decret Regal No. 1.758 a 'Legii asupra paspoartelor', prima lege moderna in domeniu. Directia Generala de Pasapoarte din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) sarbatoreste, anual, la data de 19 martie, Ziua Pasaportului Romanesc.

In cei 100 de ani de existenta, pasaportul romanesc a evoluat si s-a modernizat pe masura dezvoltarii societatii romanesti. Prin "Legea asupra paspoartelor', statul roman introducea primele principii procedurale generale in privinta pasapoartelor si a biletelor pentru trecerea frontierei, obligatorii pentru autoritati si cetateni. 'Liberate de ministerul de interne si de prefectii de judete, paspoartele' acelor vremuri aveau formatul "unei carti mici portative', de dimensiunile 9 cm pe 13 cm si erau "compuse din 20 de pagini numerotate'.

Fiecare pagina avea un "fond incadrat, compus cu motive nationale in culoarea liliacului deschis, facand sa iasa in aparenta marca tarii si avand deasupra cuvantul "Romania' iar dedesubt cuvantul "Pasport'. Fie ca s-au numit salvconducte, scrisori adeveritoare, carti de pribegie, ravase, sineturi, tescherele, foi de circulatie, foi de calatorie, pasuri, pasusuri sau pasapoarte, aceste documente de trecere a frontierei emise de autoritatile statale certificau, in esenta, identitatea, cetatenia si calitatea posesorului lor.

Incepand cu anul 1928, au fost introduse pasapoartele de protejat roman, iar in legislatia din anul 1938 s-a modificat statutul calatoriilor acestora, protejatii romani beneficiind numai de certificate de calatorie, doar in cazuri bine justificate.
Cronologic, istoria pasapoartelor continua cu perioada celui de-al doilea razboi mondial, cand, in scopul indeplinirii unor misiuni in interesul sau in serviciul statului, in anul 1941, a fost introdusa categoria de pasapoarte de serviciu care se distingeau printr-o tehnica speciala de prindere (lipire, brosare) a filelor de coperti, care crea un efect de evantai.

Daca in acele vremuri, autoritatile se confruntau cu documente de calatorie ,,plasmuite, drese ori prefacute', transformarile economice si politice care s-au succedat cu rapiditate la nivel european au determinat si o crestere a infractionalitatii in acest domeniu.

Prevenirea falsificarii pasapoartelor a determinat sporirea eforturilor comune fiind astfel adoptate masuri la nivel european pentru cresterea gradului de siguranta al documentului de calatorie. Astfel, la nivelul Uniunii Europene a fost adoptat "Regulamentul (CE) 2252/2004 al Consiliului din 13 decembrie 2004 privind standardele de securitate si datele biometrice in pasapoartele si documentele de calatorie emise de satele membre', act obligatoriu ce asigura implementarea unor masuri unitare pe intreg teritoriul UE.

In conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2252/2004 al Consiliului Uniunii Europene din 13 decembrie 2004 privind standardele pentru elementele de securitate si elementele biometrice integrate in pasapoarte si in documente de calatorie emise de statele membre, Romania, ca stat membru, a introdus pasapoartele electronice. In evolutia formei si continutului sau, odata cu inserarea unor elemente de identificare biometrica, se realizeaza o corelatie fiabila intre detinatorul legal al documentului si documentul respectiv.

×
Subiecte în articol: observator