x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pasarela PNL

Pasarela PNL

de Cristian Stefanescu    |    Adrian Mogos    |    26 Mai 2006   •   00:00

Constructia din fonduri publice a pasarelei peste DN 1, in zona Baneasa a Bucurestilor, a fost incre-dintata unei firme portu-gheze a carei reprezen-tanta in Romania este ad-ministrata de un partener de afaceri al liderilor Parti-dului National Liberal. Pasajul va deservi, intre altele, un showroom in care vor fi expuse autoturisme impor-tate in Romania de Calin Popescu Tariceanu.

SANTIER. Constructia viitoarei pasarele a inceput si va costa bugetul statului 14 milioane de euro

Constructia din fonduri publice a pasarelei ce va deservi complexul comercial din zona Baneasa a Bucurestilor a fost incredintata unui antreprenor portughez prezent de putini ani pe piata romaneasca. Firma-mama are insa relatii sus-puse in Romania.

Ministerul Transporturilor afirma ca a preluat de la vechea guvernare un proiect dezavantajos pentru bugetul public. Pasajul care va permite accesul catre complexul comercial privat de la iesirea spre nord din Capitala urmeaza sa fie finantat in intregime de statul roman. Renegocierea clauzelor contractuale ar putea atrage sanctiuni suportabile tot din banii contribuabililor. In spatele emblemei portugheze a constructorului se afla insa o increngatura de interese ce bate pana la portile Palatului Victoria.

FILIERA ROMANO-LUSITANA. Lena Engenharia e ConstruI""es SA, sau pe scurt Lena ConstruI""es, o firma portugheza din Fátima, are ca obiect de activitate constructia de drumuri, cai ferate, aeroporturi si facilitati sportive. Firma, al carui nucleu este Constructora do Lena, s-a extins in special la sfarsitul anilor ’90. Prin achizitia mai multor companii a luat fiinta Grupo Lena, din care face parte si Lena International. Lena Constructii Romania SRL si Lena Eurometal Construct SA fac parte din ramura Lena International. Conform site-ului Ambasadei Portugaliei din Romania, compania portugheza a inceput sa investeasca in constructii incepand cu luna iunie 2004, cand a demarat achizitionarea pachetelor majoritare de actiuni ale unei firme din domeniu, Eurometal Construct SRL Bucuresti. S-a ivit astfel Lena Eurometal Construct, cu sediul intr-un apartament din Strada Panselelor, Sector 4. Acesta a fost, de altfel, si sediul firmei Eurometal Construct inainte de fuziune.

OMISIUNI. La scurt timp dupa ce a intrat pe piata, firma portughezo-romana a si trecut la treaba, reusind destul de repede sa castige licitatii organizate de Ministerul Transporturilor sau de primariile de sector. Lena Eurometal Construct SRL este detinuta de Dida si Lazar Popescu, care impreuna au 40%, in vreme ce firma-mama portugheza controleaza 60% din pachet. Din cei cinci administratori, trei sunt portughezi, iar partea romana i-a adus pe Lazar Popescu, fost director general la Eurometal Construct, si pe Paul Coman, fost director in Ministerul Finantelor Publice, fost consilier superior in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), aflata in subordinea Ministerului de Finante, condus de liberalul Gheorghe Vladescu. Acum, Paul Coman are doar o functie executiva in cadrul acestei institutii, dar aceasta calitate il impiedica sa activeze ca administrator de firma. Poate tocmai de aceea, in declaratia sa de avere, calitatea de administrator al SC Lena Eurometal Construct SRL nu este mentionata.

AFACERI LIBERALE. Paul Coman s-a invartit intotdeauna in cercurile de conducere liberale, ajungand in conducerea Bancii Libra la scurt timp de la infiintare. Trebuie sa reamintim cititorilor ca Banca Libra a fost infiintata de aceeasi oameni care au infiintat SAFI, a carui cadere a declansat un scandal imens in acea perioada. Printre cei care au investit la Libra se numara si omul de afaceri Gelu Tofan, Victor Babiuc (fost, in diverse perioade, ministru de Justitie, al Apararii si al Internelor), dar si fostul primar general Crin Halaicu.

PREMIER, MINISTRU, PRIMAR. Consilierul ANAF Paul Coman a mai facut parte din consiliul de administratie al Petromservice si este foarte apropiat de actualul prim-ministru, Calin Popescu Tariceanu, de fruntasul liberal Dan Radu Rusanu si de primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, prin Intervam, unde cei trei sunt parteneri, iar Coman a fost administrator. Coman detine actiuni si la Muntenia Glo- bal Invest, alaturi de familia Nasui, care detine un procent important din Banca Transilvania. La Muntenia Global Invest apar o gramada de firme atrase de banul public. Familia Nasui detine si Radiotel SA, firma avand printre actionari si pe IMSAT SA, societate ce face parte din actionariatul Arcom SA. In actionariatul Arcom mai apare si Soprex IMI, auditata de Elite Consulting SA, apartinand ministrului Sanatatii, liberalul Eugen Nicolaescu. Doua procente din Elite Consulting sunt detinute de Gheorghe Iliescu, administrator la Eurometudes SA, o alta abonata la bani publici prin proiecte de infrastructura.

CITROEN
Vizavi de complexul comercial, de cealalta parte a DN 1, pe sensul ce vine dinspre Ploiesti, se lucreaza deja la o platforma imobiliara ce va include blocuri de birouri, dar si un show-room, despre care se vorbeste ca ar urma sa fie printre cele mai mari din sud-estul Europei. Vor fi expuse aici autoturisme de productie franceza importate in Romania, in exclusivitate, de firma patronata de primul-ministrul liberal, Calin Popescu Tariceanu. Pentru clientii care vin dinspre Bucuresti, accesul se va face folosind pasarela PNL.
×