x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Patriciu contra SRI, la Curtea Constituţională

Patriciu contra SRI, la Curtea Constituţională

de Miruna Pasa Petru    |    19 Mar 2008   •   00:00

Problema spinoasă a documentelor secrete folosite de procurori în dosarele penale de anvergură, probe la care inculpaţii şi apărătorii nu au acces, va fi tranşată de Curtea Constituţională.

Decizie

Problema spinoasă a documentelor secrete folosite de procurori în dosarele penale de anvergură, probe la care inculpaţii şi apărătorii nu au acces, va fi tranşată de Curtea Constituţională. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au admis ieri cererile făcute de avocaţii lui Dinu Patriciu în dosarul deschis de acesta împotriva SRI şi au dispus trimiterea la Curtea Constituţională a excepţiilor invocate. Apărătorii omului de afaceri au susţinut în urmă cu o săptămână că prevederile care nu permit avocaţilor să vadă documentele secrete folosite ca probe într-un dosar încalcă legea supremă. Potrivit acestora, asemenea reglementări îngrădesc dreptul la apărare şi încalcă principiul desemnării aleatorii a judecătorului care soluţionează un dosar. Avocatul Ovidiu Buduşan a susţinut că SRI se implică nelegal în alcătuirea unor complete speciale de judecători, doar cei cu certificate ORNISS, pentru cazurile în care există dovezi secrete. Procesul a fost suspendat până când Curtea Constituţională va da o soluţie.

Omul de afaceri a câştigat în primă instanţă cazul deschis împotriva SRI cu privire la nelegalitatea interceptărilor. Patriciu a primit daune morale de 50.000 de lei.

×
Subiecte în articol: observator