x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Patriciu, fără Enigma Otiliei

Patriciu, fără Enigma Otiliei

de Cristiana Stamatescu    |    16 Iun 2009   •   00:00
Patriciu, fără Enigma Otiliei
Sursa foto: Raul Stef/Intact Images

Tribunalul Bucureşti a decis retragerea de pe piaţă, suspendarea editării şi a comercializării sub orice formă a volumului "Enigma Otiliei" lansat de cotidianul Adevărul şi Adevărul Holding în campania de editare de cărţi, ziarul fiind dat în judecată de Editura Intact.



Instanţa a admis acţiunea Jurnalului Naţional dispunând suspendarea editării şi a comercializării sub orice formă a volumului, până la soluţionarea procesului principal intentat de Intact împotriva Adevărul. Instanţa a dispus retragerea de pe piaţă a volumului editat de Adevărul Holding şi a cerut editurii Intact depunerea unei cauţiuni de 50.000 de lei, cerinţa Editurii Intact de blocare a conturilor Adevărul şi Adevărul Holding fiind respinsă.

Avocaţii Editurii Intact au cerut instanţei suspendarea editării volumului, sechestrarea tirajului deja tipărit, blocarea conturilor şi amendarea civilă a Adevărul Holding, cu 50 de lei pe zi pentru fiecare exemplar, în urma acuzaţiilor de concurenţă neloială şi practicare a unui preţ de trei ori mai mic decât cel al Intact.

Mai mult, avocaţii au susţinut că Adevărul şi-a modificat în mod special programul de publicare a cărţilor pentru a scoate "Enigma Otiliei" pe piaţă înaintea ziarului Jurnalul Naţional, aceştia arătând la înfăţişarea de joi că s-au cheltuit deja 65.000 de euro pentru tipărirea volumului şi că potrivit actelor din dosar acesta este şi profitul pe care Adevărul Holding prevede că-l va obţine în doi ani. Soluţia Tribunalului Bucureşti poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

DREPTURI EXCLUSIVE
Jurnalul Naţional a cumpărat de la Copyro (pentru perioada 2009-2011), prin intermediul Editurii Litera, drepturi exclusive de editare asupra romanului "Enigma Otiliei", de George Călinescu, Copyro fiind "societatea de gestiune cu drepturi exclusive asupra operei călinesciene".

Adevărul a editat şi difuzat romanul "Enigma Otiliei" la data 23 aprilie, ignorând avertismentele repetate venite din partea Societăţii Copyro de stopare a editării şi difuzării romanului. La rândul său, Eugen Simion, directorul Institutului de Istorie şi Teorie Literară "G. Călinescu" din Bucureşti, a precizat la acel moment că scriitorul George Călinescu a lăsat institutului toate drepturile lui mobile şi imobile, considerând că "în această dispută Jurnalul Naţional a fost de bună credinţă, în timp ce Adevărul nu".

Intact Media Group a dat în judecată, la sfârşitul lunii aprilie, cotidianul Adevărul, editat de Adevărul Holding, pentru concurenţă neloială, precum şi pentru derularea fără drept a activităţilor de editare şi distribuire a romanului "Enigma Otiliei" de George Călinescu.

×
Subiecte în articol: observator adevar enigma otiliei