x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Patronii din Herastrau: "Nu ne-a cerut nimeni sa intram in legalitate"

Patronii din Herastrau: "Nu ne-a cerut nimeni sa intram in legalitate"

de Monica C. Andrei    |    12 Iul 2006   •   00:00

Incredibil, dar adevarat. Patronii de restaurante si terase ilegale din Parcul Herastrau s-au intalnit ieri cu primarul general, Adriean Videanu, caruia i-au spus ca timp de 16 ani nimeni nu le-a cerut sa intre in legalitate. 17 terase vor fi demolate, se pare insa ca smecherii n-au fost trecuti pe lista neagra de la primarie.

PERICOL. Ilegalitatiule din Parcul Herastrau au ajuns si la urechile specialistilor de la Uniunea Europeana

Incredibil, dar adevarat. Patronii de restaurante si terase ilegale din Parcul Herastrau s-au intalnit ieri cu primarul general, Adriean Videanu, caruia i-au spus ca, timp de 16 ani, nimeni nu le-a cerut sa intre in legalitate. 17 terase vor fi demolate, se pare insa ca smecherii n-au fost trecuti pe lista neagra de la primarie.

Parcul Herastrau, monument istoric, este plin de carciumi si terase insalubre, fara canalizare, fara autorizatie de constructie, majoritatea amplasate pe fostele wc-uri publice. Dar nu mai este de mult o noutate acest lucru. Jurnalul National a publicat o serie de articole pe aceasta tema, rezultatul fiind intalnirea de ieri de la Primaria Capitalei. Incredibil este raspunsul pe care patronii din Herastrau i l-au dat primarului Videanu. Cand au fost intrebati de ce au incalcat prevederile contractuale, asa-zisii investitori au raspuns: "In 16 ani nu ne-a cerut nimeni sa intram in legalitate, ne-am descurcat cum am putut". Foarte tare. Halal autoritati locale. Cu alte cuvinte, cine a avut tupeu si relatii a putut sa aleaga fie un locsor pe malul Lacului Herastrau, fie in parc, pe spatiul verde, pentru o terasa dupa pofta inimii.

"Sunt trei categorii de probleme: sunt unii patroni care n-au respectat nici o lege, iar terasele sau restaurantele lor vor fi de urgenta demolate, sunt altii care ar trebui sa-si desfasoare activitatea, conform contractului incheiat, doar pe 30 de metri patrati, de exemplu, si s-au extins pe 1.000, acestia isi vor restrange comertul pe cat au in contract, si restul care sunt in legalitate. Discutiile cu ei au fost calme. M-a surprins insa raspunsul lor. Mi-au spus ca nu s-a preocupat nimeni de ei in ultimii 16 ani", ne-a spus Adriean Videanu.

RISC. Pana acum au fost demolate cinci terase ilegale. "Daca pana saptamana viitoare nu-si vor darama singuri constructiile, vom actiona noi. Nu ne permitem sa pierdem milioane de euro fonduri Phare din cauza unora care au construit sau functioneaza ilegal", a precizat Videanu.

Primaria Capitalei risca sa piarda fonduri Phare in valoare de 13,5 milioane de euro, pentru reabilitarea Parcurilor Herastrau, Cismigiu, Carol si Tineretului. Specialistii Comisiei Europene reclama prezenta numeroaselor constructii private din parcuri.

GREI OMISI. In momentul de fata, in Parcul Herastrau exista 17 spatii care nu intrunesc toate conditiile legale pentru functionare, dintre care 13 functioneaza fara sa detina autorizatii de constructie pentru lucrarile executate pe terenurile apartinand domeniului public, acestea urmand sa fie demolate. Se pare insa ca pe lista neagra a autoritatilor nu au fost trecute acele constructii care au in spate oameni grei. Un exemplu ar fi cea care apartine deputatului PRM, Dumitru Dragomir, amplasata fara nici o autorizatie pe malul Lacului Herastrau. Ziarul nostru a relatat acum o saptamana acest caz, insa in afara de o amenda venita din partea primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, nu s-a mai intamplat nimic.

CEI BAZATI NU SUNT INTIMIDATI DE ACTIUNEA AUTORITATILOR
LACUL FLOREASCA. Un restaurant fara autorizatie urmeaza a fi inaugurat
Teoretic, autoritatile par a se agita, dar practic cei care au luat cu japca mii de metri patrati atat din Parcul Herastrau, cat si din Floreasca nu se intimideaza atat de usor precum cred edilii. Un exemplu ar fi cel relatat de ziarul nostru despre o constructie ilegala de pe malul Lacului Floreasca 2, in imediata apropiere a Parcului Bordei. Firma SC La Gondola Invest SRL s-a asociat, culmea, cu Directia Lacuri si Parcuri din cadrul Primariei Capitalei, condusa de Virgil Carstea. In joc era un restaurant de fite. Asocierea s-a facut fara licitatie si fara ca terenul pe care urmeaza sa se ridice baza de agrement sa fie concesionat. Cazul a fost relatat, insa nimeni n-a luat nici o masura, exceptie facand inspectorii Primariei Sectorului 1, care au amendat firma in cauza cu 100 de milioane de lei. Mai mult, acum doua zile, patronul SC La Gondola Invest SRL a venit la primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, pentru a cere autorizatie pentru montarea unei firme luminoase care sa anunte viitorul restaurant. "Le-am cerut sa-mi arate certificatul de urbanism, autorizatia de constructie, contractul de concesiune. Ei n-au nimic legal. Fac parte din sistemul ticalosit", ne-a spus Chiliman.
×
Subiecte în articol: observator herastrau parcul herastrau