x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pavajul bate spaţiul verde

Pavajul bate spaţiul verde

de Dan Tomozei    |    16 Oct 2007   •   00:00
Pavajul bate spaţiul verde

Desfiinţarea spaţiilor verzi din Sibiu a devenit un sport pe placul autorităţilor, in ciuda protestelor firave venite din partea localnicilor.



SALVAŢI SPAŢIUL VERDE!
Desfiinţarea spaţiilor verzi din Sibiu a devenit un sport pe placul autorităţilor, in ciuda protestelor firave venite din partea localnicilor.

După ce au fost raşi castanii de pe cea mai importantă alee pietonală din municipul capitală culturală europeană, Calea Dumbrăvii, de luni de zile se lucrează la pavarea unui parc pentru a fi transformat in parcare auto. Ca un făcut, planurile urbanistrice şi proiectele de amenajare urbanistică sunt realizate la Sibiu in familie. Aceleaşi nume de arhitecţi şi proiectanţi apar pe documente. Puţin mai abil, arhitectul-şef al Sibiului, Szabolcs Guttmann, a făcut un pas inapoi lăsănd in faţă apropiaţi. Astfel, arh. Vladimir Grigorov alături de arh. Victor Moraru au ajuns să fie agreaţi pe linie in afacerile pe bani publici. Motivaţia oficială este una simplă: au cel mai bun preţ la proiectare! Nu mai contează că imobilele proprietate ale funcţionarilor publici sunt reamenajate prin societăţile de proiectare ale celor doi arhitecţi.


MINCIUNI FRUMOASE. Fără a respecta normele legale in vigoare, Primăria Sibiu a trecut la ras spaţiile verzi fără a realiza consultări publice. Mai mult, ignorănd interesul general, Consiliul Local Sibiu a adoptat o hotărăre, nr. 230 din 27.07.2006, prin care au fost incepute lucrările de amanajare a parcărilor pe Bulevardul Corneliu Coposu, inainte de a avea toate avizele legale.

Proiectul distruge zona verde, vegetaţia şi valoarea de patrimoniu a zonei, inclusă in zona de protecţie istorică. In mod evident, pentru o astfel de lucrare trebuia intocmit un studiu de impact, un studiu de circulaţie şi un PUZ, dar... la Sibiu totul este posibil. Pentru a motiva şi justifica distrugerea spaţiului verde, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, afirma la inceputul lucrărilor că "in Sibiu va fi implementat in premeieră naţională sistemul de «parcare verde»". Şi astfel, nevoia de parcări din zona centrală a Sibiului este rezolvată pe orizontală, cu beton, piatră şi ciment.


OFICIAL, E VERDE! "In această zonă se va implementa conceptul de «parcare verde», spaţiile fiind amenajate in aşa fel incăt iarba să poată să crească printre pavelele de piatră", informează Biroul de Presă al Primăriei Sibiu. Numai că minciuna primarului nu ţine cătă vreme pietrele sunt cimentate intre ele pentru a rezista traficului. Mai mult, printre cele 53 de locuri de parcare şi trafic auto, pietonii vor fi obligaţi să ajungă pe aleiile pietonale de sub Zidul Cetăţii. Totul pentru 2,5 milioane de lei. Am căutat să aflăm de la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Sibiu dacă lucrările pe spaţiile verzi aparţinănd domeniului public sibian se fac cu respectarea normelor in vigoare. Ca un făcut, la trei din cele patru intrebări adresate APM Sibiu am primit direcţia Primăria Sibiu. Elegant şi cu trimiteri la articole de lege. APM Sibiu nu ştie, nu vede şi mai ales "APM Sibiu, conform atribuţiilor din sfera sa de competenţă, respectă obligaţiile care ii revin".


FÃ...RÃ... SCRUPULE! Avănd in proximitate pădurea Dumbrava şi versanţii Munţilor Cibin, municipiul Sibiu inregistrează o curiozitate uluitoare. Ca să dea bine pe hărtie, Primăria Sibiu include pădurile dintre Sibiu şi staţiunea Păltiniş.

Autorităţile locale declară că suprafaţa verde este de 9,64 mp/locuitor. Insă in această cifră este inclusă şi o suprafaţă de peste 30 de km de pădure aflată in afara municipiului. Şi din nou APM Sibiu se spală pe măni: "Pentru a cunoaşte suprafaţa de spaţiu verde fără Pădurea Dumbrava şi staţiunea Păltiniş, vă rugăm să vă adresaţi Serviciului amintit...", adică la Primăria Sibiu, care face jocurile.

×
Subiecte în articol: verde! sibiu verde