x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PDL preia controlul Consiliului General al Capitalei prin semnarea unui pact cu PRM

PDL preia controlul Consiliului General al Capitalei prin semnarea unui pact cu PRM

30 Iun 2009   •   00:00

Consilierii PDL şi PRM au semnat astăzi un protocol de colaborare la nivelul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, dând peste cap planurile PSD de debarcare a viceprimarilor susţinuţi de democrat-liberali. În schimbul primirii scaunului de viceprimar vacantat de aliatul PDL-ului, penegistul Robert Ionescu, peremiştii vor oferi, prin cele trei voturi deţinute, o majoritate confortabilă pentru proiectele PDL şi un control mai sigur al acestui partid asupra deciziilor CGMB.



Semnată şi parafată astăzi, înţelegerea va intra în aplicare chiar la şedinţa extraordinară din această seară pe care, culmea ironiei, PSD o impusese pentru debarcarea viceprimarilor PDL şi PNG. Pactul PRM-PDL dejoacă astfel strategia liderului PSD Bucureşti, Marian Vanghelie de extindere a influenţei sale de la Primăria Sectorului 5 la nivelul întregii Capitale.

Astfel, celor 24 de consilieri PDL li se vor alătura cei trei ai PRM şi trei ai PNG, aceştia deţinând împreună 30 din cele 55 de voturi în CGMB. PSD nu mai poate conta decât pe voturile celor 16 consilieri proprii, pe cei 8 consilieri PNL şi pe votul lui Daniel Fuciu, momit în tabăra social-democrată după excluderea sa din PNG.

Loc de viceprimar al Capitalei pentru PRM. Robert Ionescu, promovat de Boc la Guvern

Liderii grupului de consilieri ai PD-L şi PRM, respectiv Ioan Grigore Popa şi Victor Teodor Iovici, au semnat, marţi, un protocol de colaborare între cele două partide, care alături de voturile celor trei consilieri PNG, le oferă majoritatea în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB). În schimbul susşinerii PRM, viceprimarul PDL, Mircea Raicu a anunţat că partidul său va susţine candidatura lui Victor Iovici, pentru funcţia de viceprimar general, post rămas vacant după ce penegistul Robert Ionescu a fost numit luni, de premierul Emil Boc, în funcţia de preşedinte al Agenţiei de Compensare pentru Achiziţii de Tehnică Specială.

Potrivit peremistului Victor Iovici, conducerea partidului a analizat atât propunerea PSD, cât şi cea a PDL pentru a forma majoritatea în CGMB şi a ajuns la concluzia că a doua variantă este cea mai bună, de vreme ce "din 2000, am avut o colaborare foarte bună cu PD-L".

Iovici a precizat că această colaborare administrativă este bazată pe 16 puncte asumate cu prioritate, pentru a fi susţinute proiectele în CGMB, precum crearea zonei metropolitane, eficientizarea activităţii RADET şi finalizarea în termen a stadionului Lia Manoliu.

"Veţi vedea trimestrial câte din aceste proiecte se vor realiza", a spus Iovici. Acesta şi-a exprimat încrederea că, cu ajutorul acestei majorităţii, Oprescu va putea realiza proiecte "mai mari"

Liderul PDL, Grigore Ioan Popa, a susţinut că o majoritate se impunea pentru a crea o stabilitate politică, necesară în perioada de criză, pentru a pune în aplicare şi a continua proiecte importante, precum cele privind infrastructura, realizarea de parcări, reabilitarea şcolilor.

O luptă pentru putere pierdută de Vanghelie

Bătălia politică pentru controlul CGMB provocată de migrarea unui consilier din tabăra PDL în cea a PSD, a făcut în ultima vreme din PRM cel mai curtat partid la nivelul Capitalei. Atât PDL, cât şi liderul PSD Bucurteşti, Marian Vanghelie au căutat să încline balanţa majorităţii consilierilor municipali în favoarea fiecăruia. Dacă PSD avea nevoie de voturile PRM pentru a obţine o majoritate de un vot în CGMB, împreună cu votul lui Daniel Fuciu şi al consilierilor PNL, democrat-liberalii au făcut tot posibilul pentru a preveni debarcarea viceprimarilor Mircea Raicu şi Robert Ionescu şi instaurarea controlului social-democrat asupra Consiliului General al Capitalei.

Vineri, PSD se credea învingător reuşind să creeze, împreună cu PNL, PRM şi Fuciu, o alianţă efemeră de 28 de voturi din totalul de 55 de consilieri pentru a pregăti în cadrul unei şedinţe extraordinare debarcarea viceprimarilor susţinuţi de PDL. Vanghelie îl avea deja pregătit pe liderul consilierilor generali ai PSD, Doru Giugula pentru postul de viceprimar în locul lui Raicu, în timp ce a doua funcţie de viceprimar ar fi fost acordată PRM pentru voturile aduse.

Democrat-liberalii au apelat însă în weekend la o soluţie disperată: au promis PRM postul de viceprimar pe care penegistul Robert Ionescu îl vacanta prin promovarea sa în aparatul guvernamental de către premierul Emil Boc pentru serviciile aduse PDL-ului. Astfel, cele trei voturi ale consilierilor PRM s-au alăturat celor ale PDL şi PNG, oferind o majoritate mai confortabilă în CGMB şi păstrarea democrat-liberalului Mircea Raicu ca viceprimar al Capitalei.

antena3.ro

×
Subiecte în articol: observator psd cgmb