x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PE CALE DE DISPARIŢIE/Animale şi plante fără de care Pământul n-ar putea exista

PE CALE DE DISPARIŢIE/Animale şi plante fără de care Pământul n-ar putea exista

de Alexandru Nastase    |    22 Noi 2008   •   00:00
PE CALE DE DISPARIŢIE/Animale şi plante fără de care Pământul n-ar putea exista

Posibila dispariţie a unor specii de animale şi plante pune în pericol planeta. Aproximativ 17.000 de specii sunt în acest moment pe cale de dispariţie, iar alte 869 sunt dispărute sau mai există doar în captivitate. Numai în ultimul an, starea a 183 de specii s-a înrăutăţit semnificativ. Speciile periclitate au fost grupate în cinci mari categorii: primatele, liliecii, albinele, ciupercile şi planctonul.



PRIMATELE
În momentul de faţă, în lume sunt 394 de specii de primate. 400.000 de exemplare de maimuţe şi în jur de un miliard de alte primate. Dintre acestea, 114 specii sunt pe cale de dispariţie. Vânătoarea excesivă şi pierderea habitatelor în faţa marilor lucrări de infrastructură reprezintă principalele ameninţări. Fiind extrem de înrudite din punct de vedere genetic (împărţim cu ele peste 90% din structura ADN-ului) cu oamenii, primatele oferă date esenţiale despre începuturile speciei umane. Speciile de gorile aduc bani importanţi pentru economiile unor state ca Rwanda sau Uganda.

LILIECII
Sunt peste 1.100 de specii, cele mai mari atingând chiar 1,5 kilograme, fiind miliarde de exemplare. Una din cinci specii este ameninţată cu dispariţia, din cauza distrugerii habitatelor sau persecutării din partea oamenilor.
Legenda lui Dracula şi celelalte poveşti cu vampiri le-au adus o reputaţie ciudată micilor înaripate. Doar o singură specie se hrăneşte cu sângele altor animale, cele mai multe "consumând" insecte şi fructe.
Liliecii sunt mari consumatori de insecte, contribuind foarte mult la ţinerea sub control a acestor efective.
De asemenea, sunt şi cele mai numeroase mamifere: unul din cinci mamifere este liliac. Aceste specii joacă un rol important şi în polenizare şi transportarea seminţelor.

ALBINELE
Sunt 20.000 de specii cunoscute. Un singur stup poate conţine 40.000 de exemplare. Sunt ameninţate de boli şi de încălzirea globală. Potrivit experţilor, fără albine, omenirea va rămâne rapid fără hrană. De-a lungul milioanelor de ani de evoluţie, toate speciile de plante din lume au supravieţuit datorită albinelor. Fructe precum caisele, piersicile sau avocado sunt 100% dependente de polenizarea albinelor. Oamenii au estimat în bani valoarea polenizării: 130 de miliarde
de lire sterline pe an. Şi asta fără să socotească mierea şi ceara produse de albine. Cu toate astea, numărul de albine a scăzut în ultimul deceniu cu 80%.

CIUPERCILE ŞI PLANCTONUL
Sunt peste 1,5 milioane de specii, fiind mii de miliarde de exemplare. Datorită lor, alte animale şi plante au putut părăsi mările şi oceanele acum câteva milioane de ani. În prezent sunt afectate de distrugerea habitatelor, de încălzirea globală şi de activităţile umane. În ceea ce priveşte planctonul, există 50.000 de specii diferite numai în zonele puţin adânci ale oceanelor. Sunt sever afectate de poluare. O dată cu planctonul ar putea dispărea mii de specii de mamifere subacvatice (balena albastră) şi de peşti.

×
Subiecte în articol: verde! specii