x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PE: Petiţiile împotriva Strategiei Naţionale de Apărare vor fi redeschise

PE: Petiţiile împotriva Strategiei Naţionale de Apărare vor fi redeschise

de Aniela Nine    |    25 Ian 2011   •   11:36
PE: Petiţiile împotriva Strategiei Naţionale de Apărare vor fi redeschise
Sursa foto: PATRICK HERTZOG/AFP

148167-parlamentul-european.jpg

Preşedinta Comisiei de Petiţii a Parlamentului European, eurodeputata Erminia Mazzoni a anunţat azi că petiţiile jurnaliştilor români care reclamau introducerea presei în Strategia Naţională de Apărare ca vulnerabilitate a statului român, vor fi redeschise, informează un  comunicat de presă semnat de eurodeputatul Victor Boştinaru.

Redeschiderea petiţiilor vine pe fondul contestării votului de la începutul lunii decembrie a anului trecut, dată la care petiţiile au fost declarate închise cu votul a 16 eurodeputaţi PPE, majoritatea din PDL, deşi acest grup avea dreptul la doar 12 membrii în Comisia de Petiţii. Mai mult decât atât, conform Regulamentului Parlamentului European, ca votul să fie valabil, PDL-ul avea nevoie de 18 voturi, reprezentând jumătate plus unu din numărul membrilor Comisiei. De asemenea, semnatarii petiţiei, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, împreună cu membrul său afiliat Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind au transmis o solicitare către liderii Parlamentului European prin care solicitau redeschiderea petiţiilor împotriva Strategiei Naţionale de Apărare a României (SNAp).

Decizia redeschiderii petiţiilor a fost luată în unanimitate la nivelul coordonatorilor tuturor Grupurilor Politice, după ce Conferinţa Preşedinţilor Parlamentului European a decis pe 15 decembrie să recomande negocieri pentru soluţionarea contestării votului. După această decizie   se vor continua procedurile din Comisia de Petiţii şi se vor urmări evoluţiile în adoptarea SNAp. De asemenea, Comisia Europeană va fi invitată să elaboreze o poziţie oficială cu privire lamenţiunile din SNAp în contextul in care executivul comunitar şi-a exprimat îngrijorarea faţa de derapaje similare din alte state membre ale Uniunii.

“S-a dovedit că Parlamentul European nu este Camera Deputaţilor condusă de Roberta Anastase, iar tactica PDL a fost respinsă de toate mecanismele democratice care îi permit forului european să funcţioneze”, spune eurodeputatul Victor Boştinaru, membru şi coordonator al Grupului S&D în Comisia de Petiţii.

Înregistrarea video a anunţului eurodeputatei Erminia Mazzoni:


×