x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pensii - Ministrul Muncii, strans cu usa

Pensii - Ministrul Muncii, strans cu usa

07 Ian 2005   •   00:00

OBSERVATOR
Premierul l-a avertizat ieri, pe ministrul Muncii ca nu va tolera abateri in realizarea angajamentelor luate fata de cetateni. Tariceanu a sustinut ca pensiile recalculate vor fi platite de la 14 martie. Premierul Tariceanu a avertizat ieri in contextul platirii primelor pensii recalculate ca nu va tolera abateri sau indisciplina in realizarea angajamentelor luate de Alianta fata de cetateni. El a reluat astfel amenintarile la adresa ministrului Muncii, caruia i-a promis in caz de esec "masuri de retorsiune".
GABRIELA ANTONIU, SILVIU SERGIU

OPINIE. Ministrul Barbu crede ca aproximativ 50% dintre cei care s-au pensionat inainte de 1980 vor primi bani in plus
Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ieri ca primele pensii recalculate vor fi platite incepand cu 14 martie, precizand totodata ca a fost asigurat de acest lucru "cu toata seriozitatea" de catre conducerea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale.

Primul-ministru a precizat, de altfel, ca, in ceea ce priveste prioritatile Guvernului, modul de lucru include responsabilitati clare si termene definite. "Tin foarte mult ca angajamentele noastre fata de cetateni sa fie puse in practica si nu voi tolera abateri sau indisciplina in aceasta privinta", a spus premierul Tariceanu. El a reluat astfel amenintarile facute joi.

Primul-ministru a precizat atunci ca a cerut Ministerului Muncii sa trateze cu maxima seriozitate problema recalcularii pensiilor, proiect care ar trebuie finalizat pana la sfarsitul anului 2005. In cazul in care primele pensii recalculate nu vor fi acordate in luna februarie a acestui an, la nivelul conducerii Ministerului Muncii vor fi aplicate "masuri de retorsiune", a spus joi primul-mi nistru, fara sa ofere alte detalii legate de acest subiect.

DEMISIE. De altfel, amenintarile lui Tariceanu sunt "pe aceeasi lungime de unda" cu unul din angajamentele luate de ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, cu prilejul audierii acestuia in comisiile parlamentare de specialitate. La 27 decembrie anul trecut, ministrul Barbu declara in fata parlamentarilor: "Voi fi primul ministru care isi va da demisia in ca zul in care nu voi reusi finalizarea procesului de recalculare a pensiilor".

Intr-un interviu acordat ieri BBC, ministrul Muncii a declarat ca in urma recalcularii pensiilor, aproximativ 50% din cei care s-au pensionat inainte de 1980 vor primi bani in plus, fara sa spuna insa exact cat. "Este greu de spus astazi la cat, variatiile sunt foarte mari, de la cateva zeci de mii de lei, exista si cazuri de exceptie de peste un milion si ceva. Deci, a face astazi o estimare de acest gen care sa fie general valabila nu se poate face", a declarat Barbu.

DOSARE. Intrebat cand se vor recalcula pensiile celor care au iesit la pensie dupa 1980, Barbu nu a dat nici un termen clar: "Vorbim de 4.200.000 de dosare, va imaginati ca o astfel de chestiune nu poate fi facuta decat cu un numar important de oameni daca vrem sa terminam intr-o perioada scurta de timp". Primii pensionari care vor beneficia de procesul de recalculare vor fi cei ale caror dosare au fost procesate pana la sfarsitul lui decembrie 2004. In aceasta situatie se afla aproximativ 130.000 de persoane.

EFECTE
"Recalcularea pensiilor nu inseamna neaparat venituri mai mari pentru pensionari, ci eliminarea inechitatilor din sistem. Unii vor castiga mai mult, unii vor castiga mai putin, iar altii deloc. Nimeni insa nu va pierde"

ANGAJAMENT
"Voi fi primul ministru care isi va da demisia in cazul in care nu voi reusi finalizarea procesului de recalculare a pensiilor"

DUPA ’80
"Vorbim de 4.200.000 de dosare, va imaginati ca o astfel de chestiune nu poate fi facuta decat cu un numar important de oameni daca vrem sa terminam intr-o perioada scurta de timp"
Gheorghe Barbu - ministrul Muncii

.

DISCIPLINA
"Tin foarte mult ca angajamentele noastre fata de cetateni sa fie puse in practica si nu voi tolera abateri sau indisciplina in aceasta privinta…"
Calin Popescu Tariceanu - prim-ministru al Romaniei

PSD: SE CREEAZA DISCRIMINARI
Partidul Social-Democrat a precizat ieri printr-un comunicat de presa ca, prin modul de aplicare al recalcularii pensiilor propus de Calin Popescu Tariceanu, de plata in etape a pensiilor recalculate, se creeaza discriminari in randul pensionarilor. "Chiar daca unii pensionari vor primi pensiile recalculate in luna martie a acestui an, iar altii mai tarziu, acestia din urma nu inseamna ca nu trebuie sa beneficieze de recalculare incepand cu luna martie. Astfel, cei care nu vor primi din luna martie pensiile recalculate vor trebui sa primeasca retroactiv diferenta", se arata in comunicat. PSD apreciaza ca prin recalcularea pensiilor nu trebuie create noi discriminari intre categoriile de pensionari, ci trebuie asigurate conditii egale pentru toti pensionarii, intrucat este "importanta asigurarea celor peste 6 milioane de pensionari a dreptului la o viata decenta si la recunoasterea importantei muncii lor de o viata".
×
Subiecte în articol: observator ministrul pensiilor