x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pensionarea pe caz de boală, variantă de criză

Pensionarea pe caz de boală, variantă de criză

de Ana Ionascu    |    13 Mai 2009   •   00:00
Pensionarea pe caz de boală, variantă de criză
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

De luni bune, securea şomajului ameninţă mii de vasluieni. Mulţi sunt la un pas de pensie, iar o eventuală disponibilizare îi sperie. Sunt conştienţi că, după perioada de şomaj, nu mai au nici o şansă să fie angajaţi.



Aşa că va­rianta pensionării pe caz de boală îi atrage din ce în ce mai mult. Au suferinţe mai vechi, neglijate ani la rând pentru a-şi păstra serviciul, şi care acum înseamnă pentru mulţi luminiţa de la căpătul tunelului.

Din statisticile Casei Judeţene de Pensii (CJP) Vaslui, cel mai sărac judeţ din România, reiese că, de la începutul acestui an, numărul pensionarilor pe caz de boală a crescut sensibil faţă de perioada similară a lui 2008. Dacă în primele luni ale anului precedent în judeţ s-au înregistrat 200 de pensionări pe caz de boală, anul acesta numărul de dosare noi a ajuns deja la 247. "Este vorba de o creştere de 20%", a precizat Petronela Jalbă, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Vasluienii sunt din ce în ce mai bolnavi, neglijenţa, stresul şi nesiguranţa zilei de mâine contribuind major la actuala stare de sănătate a oamenilor. Criza economică i-a speriat pe unii şi i-a băgat subit în spital pe alţii. După ce ani buni şi-au neglijat sănătatea, actualii sau potenţialii disponibilizaţi îşi fac controale şi analize medicale, în spe­ranţa că vor reuşi să intre în categoria bolnavilor pe caz de boală. Medicii vorbesc chiar despre o vulnerabilitate crescută din acest punct de vedere, mai ales în rândul bărbaţilor. Şi asta, deoarece ei sunt stâlpul casei, au muncit şi şi-au susţinut financiar familiile, iar acum se văd în postura de a rămâne pe drumuri.

ÎN TOPUL ŞOMAJULUI

Vasile Alexa mai are doi ani până la pensie. Munceşte de o viaţă în construcţii. A văzut mulţi colegi plecând în şomaj din cauza crizei. De două ori a scăpat de disponibilizare. Nu ştie însă la ce să se aştepte. Are doi copii mari, studenţi la Iaşi şi la Bucureşti. Soţia e pensionată pe caz de boală. Venitul lor lunar nu depăşeşte 1.500 lei. Dacă va fi dat afară, îl aşteaptă zile grele. Îşi face dosarul de pensionare pe caz de boală. "Cu toţii suntem stresaţi. Pâinea noastră este în pericol. Criza ne-a doborât. Vreau să mă pensionez. Am probleme mari cu ficatul. Le-am neglijat ca să câştig un ban. Acum nu se mai poate. Mă tem să nu rămân fără serviciu. Vin vremuri grele, eu sunt bătrân. Cu sau fără criză, nu mă mai angajează nimeni. Nu e uşor", mărturiseşte omul.  

PACIENŢI
Vasluienii aflaţi în această situaţie nu acceptă ideea şomajului, iar acest lucru îi macină atât de mult, încât unii au ajuns pacienţi la psihiatrie. Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că pe primul loc într-un clasament al afecţiunilor se situează cele psihice.

"Cauza multora dintre îmbolnăviri o reprezintă stresul, generat de şomajul iminent. Asta, pe fondul crizei econo­mice. Bărbaţii sunt cel mai afectaţi psihic din această cauză. Fac atac de panică şi clachează, pentru că nu mai pot asigura, ca şi capi ai familiilor, traiul necesar acestora. Mai sunt şi persoanele care au lucrat deşi aveau diferite boli cronice (n.r - afecţiuni cardiace, hepatice etc.) şi care, în timp, s-au agravat. Am constatat o creştere a numărului de bolnavi cu neoplasm şi cu boli digestive", a declarat medicul expert Cristina Tiron, şefa Comisiei de Expertiză Medicală Vaslui.

Din toamna anului trecut şi până în prezent, în judeţul Vaslui au fost disponibilizate în jur de 6.500 de persoane, majoritatea din domeniul construcţiilor şi confecţiilor. Această cifră aruncă judeţul în topul naţional al şomerilor.

×
Subiecte în articol: observator boala