x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pensionari la 70 de ani

Pensionari la 70 de ani

de Iulia Barbu    |    31 Mar 2009   •   00:00

Banca Mondială recomandă Guvernului să ridice vârsta de pensionare peste pragul de 70 de ani până în 2050.



Legislativul va trebui să menţină contribuţiile la niveluri care corespund vârstei actuale de pensionare pentru a reface echilibrul fiscal în sistemul de pensii, care va înregistra deficite uriaşe. Potrivit estimărilor instituţiei financiare internaţionale, deficitul din sistemul de pensii în România va depăşi 5% din Produsul Intern Brut (PIB) până în 2020.

Va urma un trend ascendent în următoarele trei decenii după care seva reduce, până în 2050, la 6,2% din PIB, apreciză specialiştii.

Deficitele vor fi generate de ritmul de îmbătrânire al populaţiei, precum şi de pensiile "generoase" stipulate în sistemul actual, în special în urma majorărilor recente ale pensiilor şi de costurile tranziţiei unei părţi din contribuţiile de la Pilonul I (pensii asigurate prin sistemul public administrat de stat, finanţate din bugetul de asigurări sociale) către Pilonul II (pensii asigurate prin contribuţii obligatorii la fonduri de pensii administrate privat).

Îmbătrânirea populaţiei va reduce numărul contributorilor în relaţie cu numărul benefiacilor, astfel încât, până în 2050, numărul de beneficiari va fi foarte apropiat de numărul de contributori.

Experţii BM au calculat că, până în 2050, raportul dintre populaţia cu o vârstă de peste 65 de ani şi populaţia cu vârste cuprinse între 20-64 de ani va creşte la 56,6%, faţă de 23,6% în 2005. Instituţia financiară internaţională mai recomandă, ca alte opţiuni disponibile pentru reducerea dezechilibrului fiscal, scăderea beneficiilor la pensionare pe Pilonul I, indexări mai reduse ale pensiilor sau orice combinaţie a acestor două metode.

×
Subiecte în articol: observator