x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pentru 50 de lei

Pentru 50 de lei

de Luiza Moldovan    |    07 Sep 2014   •   21:36

De curând, UNICEF a dat publicităţii un raport întocmit în 190 de ţări, raport care vizează calitatea vieţii copiilor vremilor noastre. Deşi, se ştie, nu trăim într-o lume roz, totuşi, cifrele înaintate de raportul UNICEF sunt de-a dreptul înspăimântătoare: una din zece fete sub douăzeci de ani a fost abuzată sexual. Asta înseamnă, potrivit acestui raport, 120 de milioane de fete pe toată suprafaţa Pământului.

Alte cifre: şase din zece copii cu vârstele între doi şi paisprezece ani sunt pedepsiţi fizic, în mod regulat. Între treizeci şi optzeci de procente dintre victimele abuzurilor sexuale aleg să păstreze tăcerea în privinţa celor ce li s-a întâmplat, până la anii maturităţii iar un procent imposibil de cuantificat duce cu el în mormânt atrocităţile la care a fost supus în anii copilăriei sau ai primei tinereţi.

În India, 10,6% dintre victimele abuzurilor sexuale au avut sub 14 ani. Ce e mai rău decât atât este că aceste fete sunt atât de obişnuite cu violenţa, încât ajung să creadă că, măritate fiind, soţul lor are toate drepturile rezervate asupra propriei lor fiinţe şi poate să le mai altoiască din când în când sau chiar să le acorde o bătaie zdravănă. La români, e o vorbă care spune că e bine să-ţi mai baţi nevasta din când în când, că “ştie ea de ce”. Un exerciţiu de cinism care se aplică şi în spaţiul nostru balcanic. Abuzurile la care sunt supuşi copiii sunt de toate tipurile: emoţional, fizic, psihic.

În privinţa băieţilor, tăcerea e încă şi mai mare. Un băiat abuzat sexual în copilărie nu va povesti, mai târziu, abuzurile la care a fost supus, de teamă să nu-şi compromită imaginea masculinităţii sau de teamă să nu fie considerat homosexual.

Chiar şi părinţii îşi abuzează copiii: emoţional, psihic şi, nu în ultimul rând, fizic. Strigător la cer este faptul că mediile cele mai frecvente în care au loc astfel de abuzuri sunt chiar cele care ar trebui să ofere sentimentul siguranţei: propriile case, propriii părinţi, cei cărora copiii li se dau în grijă, profesorii, etc…
Numai în 2012 au fost ucişi 95 000 de copii şi tineri, majoritatea provenind din Caraibe şi America Latină.

De curând, a fost reţinut un cetăţean norvegian care viola copii români la el în apartament, undeva prin centrul vechi, îi filma şi apoi posta filmuleţele pe net. Undeva, în Belgia, un tată îşi abuzează copila de trei ani, după ce şi-a omorât soţia, mama copilului. Tribunalul l-a scos nevinovat şi, mai mult, a zis că e în deplinătatea facultăţilor mintale ca să aibă grijă de acel copil. Bunica fetei se luptă la CEDO ca să obţină custodia copilului. Dar, până atunci, ce-o să se aleagă de acel copil?

Deunăzi, la metrou, am suprins o discuţie între doi copii ai străzii, băieţi: “io, dacă-mi dă 50 de lei, fac orice cu ăla”.
 

×