x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Percheziţii în Râmnicu Vâlcea, Câmpina şi Bucureşti: Este vizată o grupare specializată în trafic ilicit de produse petroliere

Percheziţii în Râmnicu Vâlcea, Câmpina şi Bucureşti: Este vizată o grupare specializată în trafic ilicit de produse petroliere

13 Noi 2012   •   09:35
Percheziţii în Râmnicu Vâlcea, Câmpina şi Bucureşti: Este vizată o grupare specializată în trafic ilicit de produse petroliere

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Ploieşti efectuează şase percheziţii în Râmnicu Vâlcea, Câmpina şi Bucureşti, pentru destructurarea unei grupări specializate în evaziune fiscală şi spălare de bani prin trafic ilicit de produse petroliere, prejudiciul fiind de aproape 12 milioane euro. La sediul DIICOT - Serviciul Teritorial Ploieşti vor fi conduse 10 persoane în vederea audierii, urmând ca la final să fie dispuse măsurile legale.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, membrii grupării au obţinut beneficii financiare substanţiale, utilizând 20 de societăţi comerciale, prin crearea de circuite comerciale şi financiare fictive, având drept scop sustragerea de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat, rezultate din operaţiuni comerciale cu produse petroliere.

Ca mod de operare, învinuiţii achiziţionau subprodus petrolier de la furnizori reali, după care, prin intermediul societăţilor comerciale administrate de către membrii grupării, se schimba scriptic calitatea mărfii din combustibil lichid uşor în motorină, mărfurile fiind facturate ca atare către firmele deţinute de către liderul grupării şi ulterior către beneficiarii reali.

O altă modalitate de comitere a infracţiunilor consta în achiziţionarea motorinei de la societăţi aflate în insolvenţă, operaţiuni scutite de plata TVA - ului, de către firmele aparţinând învinuiţilor, marfa fiind ulterior revândută către firmele administrate de către liderul grupării, în preţ fiind inclus TVA-ul.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de aproximativ 12 milioane euro.

Procurorii DIICOT au dispus instituirea de măsuri asiguratorii asupra sumelor din conturile bancare şi a imobilelor deţinute de către învinuiţi, în valoare de aproximativ 5 milioane lei, în vederea recuperării prejudiciului.

În cauză sunt efectuate 6 percheziţii domiciliare, la locuinţele învinuiţilor, precum şi la sediile unor societăţi comerciale de pe raza municipiilor Bucureşti, Râmnicu Vâlcea şi Câmpina.

Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul de Operaţiuni Speciale Ploieşti, iar percheziţiile au fost puse în executare cu sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile 'Matei Basarab' Ploieşti.

×