x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Perchezitii la interopii din Craiova. Traficanții ar fi dus ilegal în Mexic şi SUA aproximativ 600 de persoane

Perchezitii la interopii din Craiova. Traficanții ar fi dus ilegal în Mexic şi SUA aproximativ 600 de persoane

26 Mar 2013   •   09:52
Perchezitii la interopii din Craiova. Traficanții ar fi dus ilegal în Mexic şi SUA aproximativ 600 de persoane

Procurorii DIICOT şi poliţiştii fac marţi 13 percheziţii în Craiova, la traficanţi de migranţi conduşi de membri ai lumii interlope, care ar fi dus ilegal în Mexic şi SUA aproximativ 600 de persoane, obţinând astfel peste un milion de dolari.  Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Craiova, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova au destructurat un grup infracţional organizat transfrontalier, specializat în traficul de migranţi, care acţiona pe relaţia România - Mexic - Statele Unite ale Americii - Canada.

Anchetatorii fac 13 percheziţii domiciliare, precum şi verificări la opt agenţii de turism cu sediul în municipiul Craiova, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT. În urma percheziţiilor vor fi audiate 60 de persoane, la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Craiova. Liderii grupării au fost identificaţi ca fiind Chiciu Dumitru, zis "Paris", 39 de ani, Serdaru Filip, 40 de ani şi Popescu Luigi Cristinel, 44 de ani, "exponenţi ai lumii interlope din municipiul Craiova", au precizat procurorii. Anchetatorii au stabilit că membrii grupării au racolat persoane de etnie romă din judeţele Dolj, Vâlcea şi Mehedinţi şi le-au facilitat trecerea frauduloasă a frontierei de stat dintre Mexic şi SUA, respectiv dintre SUA şi Canada, cerând de la fiecare dintre aceştia aproximativ 8.000 de dolari.

Procurorii DIICOT au identificat aproximativ 600 de persoane care au părăsit teritoriul României cu destinaţia Mexic, aproximativ 300 dintre acestea fiind depistate ulterior în SUA. "Migranţii erau călăuziţi pentru a ajunge în mod fraudulos în localităţile Cancún şi Mexico City, din Mexic şi ulterior, după efectuarea plăţii, erau preluaţi de către alţi membri ai grupării şi transferaţi pe teritoriul statului american, cu destinaţia Los Angeles şi New York", a precizat DIICOT. În cadrul cercetărilor este analizată inclusiv posibilitatea ca unii migranţi care nu au putut plăti integral sumele de bani pretinse de membrii grupării să fi fost obligaţi să comită infracţiuni sau să cerşească în SUA, în beneficiul învinuiţilor.

Membrii grupării au obţinut din activitatea infracţională peste un milion de dolari, potrivit DIICOT. Procurorii DIICOT au cooperat în instrumentarea cauzei cu US Immigration and Customs Enforcement - ICE, din cadrul US Department of Homeland Security, fiind realizat un schimb permanent de informaţii cu autorităţile judiciare din SUA şi Canada. Suportul tehnic şi operativ a fost asigurat de către SRI - Secţia Judeţeană Dolj. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Inspectoratului de Poliţie Dolj - SPIR, Inspectoratului Judeţean de Jandaremi Dolj şi BMJ Craiova.

×