x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, reţinut de DNA

Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, reţinut de DNA

19 Mar 2014   •   08:42
Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, reţinut de DNA
Sursa foto: cugetliber.ro
UPDATE 18:57 - Preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a declarat, miercuri, la ieşirea din sediul DNA, că a fost reţinut în urma unor acuzaţii ale unui escroc.

El a fost reţinut miercuri de procurorii DNA şi va fi prezentat joi la Tribunalul Bucureşti în vederea emiterii mandatului de arestare preventivă pentru 30 de zile.

După ce a fost audiat mai multe ore la sediul DNA - Structura centrală, Nicuşor Constantinescu a fost scos şi urcat în dubă pentru a fi dus în arest. La ieşire, el a susţinut că a fost reţinut în urma unor acuzaţii ale unui escroc, respectiv Turbatu Marian, care a înşelat CJ Constanţa şi i-a făcut plângere.

Potrivit unui comunicat al DNA, el este acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice şi 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

Din ordonanţa de reţinere întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în perioada 2011 - 2013, Nicuşor Constantinescu a refuzat în mod repetat să pună la dispoziţia auditorilor Curţii de Conturi documentele şi informaţiile solicitate, împiedicând astfel efectuarea a trei controale incluse în programul de activitate al acestei instituţii.

"În această modalitate, a fost tulburată grav activitatea Curţii de Conturi, care s-a aflat în imposibilitatea de a-şi îndeplini principala atribuţie, respectiv verificarea modului în care au fost utilizate resursele financiare publice. Totodată, a fost creat un folos necuvenit Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, constând în faptul că activitatea sa a fost sustrasă verificării, în condiţiile în care fondurile de care a beneficiat RAJDP Constanţa din resursele publice în perioada supusă controlului au fost de peste 200 de milioane lei. Mai mult, există date că din aceste sume au fost efectuate plăţi nelegale, aspecte care impuneau lămuriri prin efectuarea controlului şi care fac obiectul unui alt dosar penal aflat pe rolul DNA", arată DNA.

De asemenea, în perioada 2007-2014, preşedintele CJ Constanţa nu a respectat dispoziţiile legale care îl obligau să procedeze la emiterea, respectiv la prelungirea a 12 certificate de urbanism şi a autorizaţiilor de construire a unor centrale şi generatoare eoliene, solicitate de două societăţi comerciale, prin aceste acţiuni producând un prejudiciu de aproximativ 30.000.000 euro.

"Mai mult decât atât, după ce instanţele judecătoreşti au dispus prin 9 hotărâri definitive pronunţate în perioada 2008 - 2011 ca preşedintele CJ Constanţa să procedeze la emiterea documentelor respective, acesta a refuzat punerea în executare a hotărârilor prin care era obligat să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu", au mai reţinut anchetatorii.

UPDATE 13:51 -
Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost luat miercuri cu duba de acasă de către procurorii DNA, după ce locuinţa sa a fost percheziţionată timp de circa şase ore.

Potrivit unor surse judiciare, Nicuşor Constantinescu va fi dus la DNA Bucureşti pentru audieri, fiind vizat într-un dosar de corupţie.

Preşedintele CJ a fost scos din locuinţa sa fără cătuşe la mâini. El a spus înainte de a fi urcat în dubă că nu ştie despre ce este vorba referitor la cele petrecute.

În prezent, continuă percheziţiile procurorilor DNA la sediile CJ şi Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa.

------------------------------------

UPDATE 8:52
- DNA a emis un comunicat de presă privind descinderile din această dimineaţă, care îl vizează pe preşedintele Nicuşor Constantinescu. Potrivit DNA, procurorii efectuează cercetări într-o "cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea, în perioada 2011-2013, a unor infracțiuni asimilate celor de corupție de către funcţionari publici cu funcţii de conducere în plan local".

Citeşte comunicatul DNA

Potrivit cugetliber.ro, procurorii DNA l-au ridicat şi dus la audieri pe preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu. Acţiunea este coordonată de DNA Bucureşti, unde, se pare, va fi dus şi preşedintele CJC pentru audieri.
.......................................

La această oră au loc percheziții la Consiliul Județean Constanța. La faţa locului se află trei dube cu jandarmi care au flancat intrarea şi ieşirea din parcarea Consiliului Judeţean.

Din primele informații, au loc verificări ale Curții de Conturi, cu ajutorul Parchetului General.

Percheziții se desfășoară şi la domiciliul lui Nicușor Constantinescu, şeful Consiliului Județean. Conform unor surse, citate de Agerpres, Nicuşor Constantinescu nu a venit încă la serviciu, procurorii DNA deplasându-se la locuinţa acestuia pentru a-l duce la audieri.

Constantinescu mai este implicat într-un dosar de corupție, având interdicție de a părăsi țara.

Știre în curs de actualizare.

×