x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Percheziţii la evazioniştii din domeniul farmaceutic: gruparea deconta reţete fictive

Percheziţii la evazioniştii din domeniul farmaceutic: gruparea deconta reţete fictive

31 Mar 2014   •   14:18
Percheziţii la evazioniştii din domeniul farmaceutic: gruparea deconta reţete fictive

Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procurorii DIICOT au efectuat luni 29 de percheziţii pentru destructurarea unei grupări infracţionale care ar fi obţinut însemnate beneficii materiale prin decontarea unor reţete medicale fictive, informează un comunicat al MAI.

Procurorii DIICOT, Biroul Teritorial Maramureş, au efectuat percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Maramureş, Bihor, Mureş şi Ilfov, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale formată din 14 persoane, structurată pe mai multe paliere, specializată în infracţiuni de înşelăciune, fraudă informatică, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals informatic, evaziune fiscală şi spălare de bani.

În urma percheziţiilor, au fost depistate medicamente fără documente legale de provenienţă, precum şi importante sume de bani, în valută (spre exemplu, 80.000 USD), iar 14 persoane au fost conduse, în baza mandatelor de aducere, la sediul DIICOT Maramureş pentru audieri şi dispunerea măsurilor legale.

Potrivit anchetatorilor, cei 14 membri ai grupării, în calitate de administratori ai unor societăţi comerciale cu obiect de activitate în domeniul farmaceutic, precum şi cadre medicale, s-ar fi constituit într-un grup infracţional organizat având drept scop efectuarea de tranzacţii comerciale ilicite, în vederea prejudicierii bugetului de stat al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, folosind firme interpuse care în realitate nu există şi nu desfăşoară activitate comercială.

Procurorii DIICOT precizează că tranzacţiile menţionate s-au ridicat la valori de sute de mii de lei, după cum s-a estimat până în prezent.

"Din cercetări a reieşit că, în perioada 2012-2013, membrii grupării ar fi decontat mai multe tranzacţii fictive, iar în vederea disimulării provenienţei reale a sumelor, ar fi creat circuite comerciale fictive, prin interpunerea unor firme fantomă, cu sediul în Bucureşti şi în judeţul Bihor. Tranzacţiile comerciale efectuate ar fi constat atât în achiziţii, cât şi în livrări reciproce de produse farmaceutice, acestea având rolul de a crea mecanismul de spălare a banilor proveniţi din prejudicierea bugetului de stat, care erau împărţiţi între membrii grupării", se arată în comunicatul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Astfel, importante cantităţi de medicamente ar fi fost achiziţionate, fără documente legale de provenienţă, după care ar fi fost introduse în firmele bănuite, pe baza unor acte false, pentru a asigura aparenţa unei evidenţe contabile legale, după care s-ar fi obţinut sume mari de bani, prin decontarea lor la CNAS, folosindu-se în acest sens reţetele fictive.

Stocul medicamentelor respective ar fi fost apoi scos din farmaciile în cauză, fără niciun act justificativ, şi transportat la alţi membri ai grupului infracţional din ţară, pentru a fi reintroduse în circuitul comercial, urmărindu-se decontarea lor, prin aceleaşi metode.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Jandarmeriei Române.

×