x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Depunere de zăpadă de doi metri şi jumătate la Bâlea Lac. Pericol de avalanşă

Depunere de zăpadă de doi metri şi jumătate la Bâlea Lac. Pericol de avalanşă

26 Mar 2013   •   18:16
Depunere de zăpadă de doi metri şi jumătate la Bâlea Lac. Pericol de avalanşă
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Stratul de zăpadă a crescut la aproape doi metri jumătate, la peste 2.000 de metri altitudine, în masivul Făgăraş, la Bâlea Lac (judeţul Sibiu), unde se află singurul hotel de gheaţă din România şi singurul iglu, aici riscul de avalanşă fiind mare, adică gradul patru pe o scară de la unu la cinci, au anunţat meteorologii, informează agerpres.ro.

"La ora 14 stratul de zăpadă măsura 247 cm la Bâlea-Lac, 137 cm la Vf. Omu, 70 cm la Sinaia cota 1500, 31 cm la Predeal şi 12 cm la Fundata", conform ultimului buletin nivometeorologic.

Meteorologii de la Bâlea Lac au măsurat 2,43 de metri de zăpadă marţi, dimineaţa, dar şi un risc mare de producere de avalanşe, de gradul patru. Aici temperatura minimă va fi de minus 10 grade Celsius, iar temperatura maximă de zero grade.

În condiţiile meteo create în ultimele ore, salvamontiştii recomandă tuturor turiştilor să nu urce pe traseele care sunt mai sus de 1.500 de metri în munţii Făgăraşului, mai sus de cabane.

"Recomandarea este ca turiştii să nu urce în perioada asta, de vineri până duminică, mai sus de cabanele din masivul Făgăraş, ca urmare a creşterii riscului de avalanşă la gradul patru. Până la cabane se poate ajunge în condiţii de siguranţă, mai sus de cabane, este risc. Turiştii care ajung la Bâlea Lac, pot apela cu încredere la patrula de salvamontişti, care este în permanenţă, cu rugămintea ca să ţină cont de recomandările colegilor noştri", avertizează, Adrian David, directorul Salvamont Sibiu.

De asemenea, salvamontiştii le recomandă turiştilor să evite practicarea sporturilor de iarnă în această zonă.

Toţi turiştii care de obicei practică sporturile de iarnă şi ajung în zona cabanelor din masivul Făgăraş, au nevoie în această perioadă de echipament specific şi de asemenea de echipament de salvare din avalanşă (sondă de avalanşe, lopată de zăpadă, dispozitiv electronic de căutare în avalanşă).

Accesul la Bâlea Lac se poate face doar cu telecabina şi numai dacă vântul nu este foarte puternic. O cursă dus-întors costă 50 de lei de persoană. 

×