x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pericol - Ucraina anunta reluarea lui Bistroe

Pericol - Ucraina anunta reluarea lui Bistroe

de Alexandru Nastase    |    24 Feb 2006   •   00:00
Pericol - Ucraina anunta reluarea lui Bistroe

Ucraina a anuntat zilele trecute ca va aloca 17,8 milioane de euro din bugetul sau pentru reluarea lucrarilor la canalul navigabil de mare adancime Dunare - Marea Neagra, cunoscut sub numele de Bistroe. Anuntul aparut la agentiile de stiri a fost facut desi in toamna Ucraina anunta ca a abandonat ideea amenajarii canalului. Contestat vehement atat de partea romana, cat si de conventiile internationale care au si sanctionat Kievul pentru acest proiect, Bistroe nu este vazut de partea ucraineana ca un canal cu probleme ecologice. Desi prima faza a canalului a fost finalizata de o societate germana, lucrarile finale vor fi incredintate companiei de stat Delta - Lotsman.

REACTIE. Anuntul vine cu doar cateva zile inainte de o reuniune bilaterala romano-ucraineana, prevazuta sa aiba loc la sfarsitul lunii februarie la Odessa.

Cu alte cuvinte, la fel ca si in precedentele anunturi referitoare la Bistroe, Romania este din nou pusa de partea ucraineana in fata faptului implinit.

INTUITIE. Fostul guvernator al Deltei Dunarii, Virgil Munteanu, a spus ca se astepta la aceasta atitudine din partea Kievului: "Am avertizat inca din septembrie ca masura abandonarii lui Bistroe era doar una de conjunctura, pentru ca urmau reuniunile anuale ale conventiilor internationale care condamnau acest proiect. Cu regret trebuie sa constat ca interpretarea pe care am dat-o a fost corecta. Sa vedem daca de data aceasta autoritatile romane sunt pregatite sa reactioneze". (Alexandru Nastase)

×
Subiecte în articol: observator