x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cataclisme, OZN-uri sau scandaluri - pericolul ştirilor false pe care le găsim pe internet

Cataclisme, OZN-uri sau scandaluri - pericolul ştirilor false pe care le găsim pe internet

01 Feb 2016   •   11:00

O falsă ştire despre o nouă evadare a traficantului mexican de droguri, Chapo, a făcut vâlvă pe internet, în ultimele zile.

Un fals site al televiziunii americane ABC, care are un nume asemănător cu aceasta, a lansat falsa ştire despre prezumtiva evadare a lui Joaquin "El Chapo" Guzman.

Pentru a da consistenţă "ştirii", autorul invocă informaţii obţinute de la oficiali mexicani cât şi o cronologie, pe ore, a evadării.

Informaţia a făcut mare vâlvă în rândul internauţilor însă, la scurt timp, ştirea a fost infirmată de autorităţile mexicane.

Unii oameni au tendinţa de a crede tot ce citesc pe internet şi cred în ceea ce spun pseudo-site-urile de ştiri.

În ultima vreme, internetul este inundat de aşa-zise site-uri de ştiri, şi în România, cât şi în alte ţări. Aceste site-uri bombardează Facebook-ul cu ştiri mincinoase şi dezinformează pe cei mai creduli.

Orice ştire poate fi verificată destul de uşor, tot pe internet, ceea ce ne poate ajuta să ştim dacă informaţia este reală sau doar un site care este disperat să câştige trafic şi click-uri.

În România, au ajuns de notorietate ştirile false lansate de site-uri precum,  cocoon, expunere, fluierul, etc.

De obicei, aceste site-uri publică şi promovează texte alarmiste, cataclisme naturale, scandaluri mondene sau politice, din setea de a atrage cât mai mulţi cititori, din considerente financiare sau ca să manipuleze opinia publică.

Site-urile serioase, de pilda, isi publica articolele cu citarea sursei informatiei, articolele sunt semnate, adresele poştale şi numerele de telefon ale redactiilor sunt publicate pe paginile lor de internet  în timp ce pe site-urile care promovează numai zvonuri, astfel de informatii nu se regasesc.

×