x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Perle la bac. "Victoria nu putea să stea liniştită, pentru că calul Bator nu-i oferea iubire şi mângâieri"

Perle la bac. "Victoria nu putea să stea liniştită, pentru că calul Bator nu-i oferea iubire şi mângâieri"

28 Aug 2012   •   20:17
Perle la bac. "Victoria nu putea să stea liniştită, pentru că calul Bator nu-i oferea iubire şi mângâieri"

"Venea omoara pe Siret", un banc devenit realitate.
Ca in fiecare sesiune de bacalaureat, din lucrarile absolventilor, ale celor care au catadicsit sa-si incheie mai devreme vacanta pentru a sustine examenele, razbat mostre crase de incultura, care desi deocamdata ne amuza, s-ar putea sa ne ofere, la un moment dat in cursul vietii, si ocazia de a ne plange, de mila, ca nu am facut mai mult, ca popor, pentru educatia noastra.

Fara informatii, fara logica, si fara ezitare, la capatul a 12 ani de scoala, absolventii s-au dovedit a fi bravi manuitori ai ustensilelor de scris, cu care au umplut pagini intregi cu ineptii.despre literatura romana.

Ce scrie viitorul patriei despre Baltagul, deja un clasic maltratat de-a lungul anilor, in atatea examene nationale.

O cautare pornita dintr-o neimplinire in dragoste, zoofilica, e drept! "Sotul o lasase singura acasa pe Victoria si femeia nu intelegea pe unde umbla de atata vreme, asa ca a incalecat pe cal si a mers sa il caute. Victoria nu putea sa stea linistita, pentru ca calul Bator nu-i oferea iubire si mangaieri, la fel ca sotul ei. Ii era teama ca o sa-l prinda cu o femeie, dar l-a gasit mort".

"Baltagul este un fel de topor folosit si in zilele noastre pentru comiterea crimelor. Dupa acest topor a plecat Victoria Lipan, probabil ca avea nevoie de el pentru muncile campului sau ca sa taie lemne."

Marin Preda nici macar nu putea visa ca intr-o buna zi personajul sau - Ilie Moromete - avea sa devina un idol al tinerei generatii, fiindca nu avea prea multa scoala!
"Parerea mea e ca Ilie Moromete lua la misto pe toti pentru ca se credea superior din nastere. N-a avut nevoie de multa scoala si de aceea e idolul meu."

"Cele patru elemente de structura de la Morometii sunt cele patru volume. E un roman-fluviu si n-a incaput intr-o singura carte."

Pusi sa comenteze un citat din Lucian Blaga, , despre munca eficienta, absolventii, ramasi fara replica, au manifestat totusi constiinciozitate, dovedita de propunerea de a scrie mai mult la un alt punct al examenului.
"Eu din ce a zis Blaga n-am inteles nimic. O sa mai scriu o bucata de comentariu din Morometii in loc."

Care sunt sinonimele verbului "a fermeca"? Nimic mai simplu, daca asculti manele: "a luat la vrajeala, a aburit, a tras teapa".

×