x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pescarii din România riscă să rămână fără capturi de calcan şi rechin în Marea Neagră

Pescarii din România riscă să rămână fără capturi de calcan şi rechin în Marea Neagră

11 Dec 2015   •   18:10
Pescarii din România riscă să rămână fără capturi de calcan şi rechin în Marea Neagră
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images
Federaţia Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării (FOPDD) se va întâlni luni cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii, pentru a cere ajutor, astfel încât anul viitor să nu fie aplicată propunerea Comisiei Europene de a nu se mai acorda cote de captură pentru calcan şi rechin în apele Uniunii din Marea Neagră.
'Propunerea CE este ca anul viitor să nu se mai aloce cote de captură pentru calcan şi câine de mare. Toţi pescarii din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării care au avut anul acesta cote la calcan şi-au îndeplinit obligaţia. Bulgarii au fost deja la Direcţia Maritimă a Comisiei pentru a protesta faţă de propunere şi intenţionăm să trimitem şi noi un protest', a declarat pentru AGERPRES preşedintele FOPPDD, Dan Verbina.

Pescarii din oraşul Sulina care sunt afectaţi de propunerea CE se vor întâlni luni, potrivit sursei citate, cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii, conducerea FOPPDD exprimându-şi speranţa că autorităţile române vor lua în considerare solicitarea lor.

'România a avut anul acesta o cotă de 43,6 tone de calcan, iar pe coasta Mării Negre, în judeţele Tulcea şi Constanţa, sunt 54 de pescari autorizaţi. Circa 20 dintre ei sunt din judeţul Tulcea', a menţionat Verbina.

El şi-a exprimat indignarea din cauză că unii pescari din judeţ riscă să rămână fără obiectul de activitate. 'Dispar calcanul şi rechinul, iar la şprot nu se-nghesuie lumea. Încet, încet, România va dispărea de pe harta pescuitului din Europa', a mai spus Verbina.

Potrivit propunerii de regulament a CE pentru stabilirea posibilităţilor de pescuit pentru anumite stocuri de peşte din Marea Neagră, România şi Bulgaria nu vor avea dreptul la capturi de calcan şi rechin anul viitor. În ceea ce priveşte capturile de şprot, România va putea captura 3.442,5 tone, iar Bulgaria va avea dreptul la o cantitate de 8.032,5 tone.

Calcanul, o specie de peşte cu carnea deosebit de apreciată, se pescuia în trecut în cantităţi importante în zona litoralului românesc, în anul 1964 captura totală făcută la Marea Neagră în aria Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD) fiind de 339 de tone. În anul 2003, potrivit lucrării 'Atlasul peştilor din RBDD', de cercetătorul Vasile Oţel, pescarii din Deltă au declarat oficial o captură de 0,3 tone.

Rechinul, câinele de mare, recunoscut pentru carnea bogată în grăsimi şi mai fibroasă decât cea a sturionilor, se prindea în trecut în cantităţi de 80 de tone pe an. În 2003, captura oficială declarată de pescarii din aria RBDD a fost de 2,97 tone.

La şprot, sardeluţă, specia cu cea mai mare pondere în pescuitul marin şi utilizată la fabricarea conservelor în ulei, în perioada 1960-1997, capturile au variat între 6.220 de tone pe an, cea mai mare cantitate înregistrată în 1961, şi 99 de tone, cea mai scăzută cantitate înregistrată în anul 1997. În perioada 2001-2002, în această zonă a Mării Negre, din motive organizatorice, nu s-au instalat taliene gigant, iar în anul 2003, captura declarată oficial de pescarii din Deltă a fost de 22,6 tone. AGERPRES
 

×
Subiecte în articol: pescari pescuit calcan rechin caine de mare