x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Peste 20 de ţigani deportaţi în România vor să dea în judecată statul danez

Peste 20 de ţigani deportaţi în România vor să dea în judecată statul danez

06 Aug 2010   •   00:00

Douăzeci şi trei de ţigani, deportaţi în România din cauză că au instalat o tabără ilegală în Danemarca, se pregătesc să dea statul danez în judecată, potrivit cotidianului danez Information, citat de The Copenhagen Post.

Robert Kushen, directorul Centrului European pentru Drepturile Romilor, a declarat pentru Information că organizaţia sa se află în spatele procesului, care va avea la bază acuzaţia că "expulzările sunt contrare atât legislaţiei daneze, cât şi celei a Uniunii Europene (UE)".

În opinia unor experţi în domeniu, citaţi de Information, "romii au un caz solid". Experţii argumentează că românii sunt cetăţeni europeni, având garantat dreptul la liberă circulaţie în statele membre ale Uniunii, şi că o infracţiune ca instalarea unor tabere ilegale nu reprezintă un temei suficient în vederea expulzării.

Însă, înainte de a opera arestări în rândul lor, poliţia daneză a anunţat că unii dintre romi au furat lucruri din locuinţe vecine.

Potrivit regulilor privind reşedinţa în UE, rezidenţii legali ai acesteia pot fi deportaţi doar în cazul în care comportamentul lor reprezintă "o ameninţare reală, imediată şi suficient de serioasă la adresa intereselor de bază ale unei societăţi".

Mediafax

×
Subiecte în articol: observator