x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Peste 90% dintre fructele şi legumele din pieţe sunt iradiate

Peste 90% dintre fructele şi legumele din pieţe sunt iradiate

09 Mar 2011   •   10:15
Peste 90% dintre fructele şi legumele din pieţe sunt iradiate
Sursa foto: Marin Raica /Jurnalul National
155448-.jpgCostel Vânătoru, un inginer horticol din Buzău, a făcut un experiment cu câteva roşii importate. Le-a păstrat şase luni. Rezultatele experimentului au fost uimitoare. Cele mai mari au început să se deshidrateze, însă cele mai mici se păstrează foarte bine, cu fermitate, corpul fructului arată foarte bine, explică inginerul, potrivit Antena3.

Ca să arate bine şi să-şi menţina prospeţimea, fructele sau legumele sunt tratate cu metale grele, cu dioxine, cu reziduuri de îngrăşăminte chimice. Aşa se face că o roşie, de exemplu, e numai bună de recoltat în 3 zile, nu în 3 săptămâni. "Tomatele, de exemplu, dacă sunt cultivate pe sol normal şi cu o tehnologie clasică, devin benefice pentru sănătate datorită conţinutului în licopen, săruri minerale şi vitamine", spune inginerul, care a oferit şi explicaţia pentru "roşiile nemuritoare".

Acesta spune că majoritatea roşiilor care se găsesc acum pe piaţă sunt cultivate pe suport sintetic, nu mai pot absorbi săruri minerale, dar sunt bogate în nitraţi, nitriţi şi alte substanţe toxice.

×