x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Peste doua milioane de euro pentru cainii maidanezi

Peste doua milioane de euro pentru cainii maidanezi

de Monica C. Andrei    |    31 Ian 2006   •   00:00
Peste doua milioane de euro pentru cainii maidanezi

Peste doua milioane de euro, atat a cheltuit Primaria Capitalei pe cainii fara stapan. Banii au fost aruncati la gunoi, pentru ca autoritatile nu i-au cheltuit cu cap. Acum 150.000 de maidanezi se lafaie pe strazi.

Peste doua milioane de euro. Atat a cheltuit Primaria Capitalei pe cainii fara stapan. O suma incredibila, care a fost aruncata la gunoi pentru ca autoritatile locale n-au cazut la pace. Actiunea, inceputa de primarul Traian Basescu, a fost oprita in 2003 de consilierii PSD, iar efectul se poate vedea acum. Peste 150.000 de maidanezi pe strazi si o victima.

A trebuit sa moara un om din muscatura unui caine maidanez pentru ca autoritatile sa ia masuri. Legislative. Pentru ca despre mustrarea sau demisia celor vinovati nici nu se pune problema. Adriean Videanu, primarul general al Capitalei, a considerat ca nu este cazul sa dea vreo sanctiune, pe motiv ca situatia era cunoscuta si se lucra la modificarea legislatiei.

"Vom depune documentul care vizeaza modificarea Legii 227 la Guvern in 24 de ore. Principalele modificari presupun reducerea timpului de cazare a cainilor, de la 14 zile la 72 de ore, precum si sanctiuni penale pentru cei care revendica caini, dar ii lasa in spatii publice", a spus Videanu.

VINA, PASATA. Cum nimic nu este nou sub soare, si in acest caz, vina a fost pasata de la unii la altii. Simona Panaitescu, sefa Administratiei pentru Supravegherea Animalelor (ASA), care pana acum n-a spus un cuvant despre proasta legislatie care nu-i permite sa rezolve problema cainilor fara stapan, a dat vina pe directorul de la Directia Sanitar-Veterinara (DSV), Aurel Sava. Panaitescu s-a plans ca a sesizat de multe ori conducerea DSV, care conform legii trebuia sa dea amenzi persoanelor care adoptau caini din adaposturi si apoi ii abandonau in strada, dar ca aceasta n-a luat nici o masura. Lucru infirmat de DSV, care se afla in subordinea prefectului Capitalei.

FONDURI IMENSE. Cert este un lucru, din 2003, de cand primarul general, la vremea respectiva, Traian Basescu, a renuntat, fortat de imprejurari, la strangerea si eutanasierea cainilor fara stapan, nu s-a mai facut nimic.

Desi ASA a primit anual din bugetul municipal sume frumusele, rezultatele nu s-au vazut. Mai mult, Videanu a recunoscut ieri ca dotarile ASA sunt la pamant.

"ASA nu face fata solicitarilor, pentru ca nu exista spatii suficiente de cazare a cainilor, iar personalul este insuficient si prost remunerat", a afirmat Videanu, referindu-se la activitatea celor sase echipe de ecarisaj.

Totusi, in perioada 2001-2005 au fost cheltuiti 2.250.000 de euro. O suma enorma, care s-a aruncat pe fereastra, peste 150.000 de caini fara stapan fiind acum in strada.

In perioada 2001-2002, cand a fost aplicat programul de eutanasiere al lui Basescu, au fost cheltuiti aproximativ 36 de miliarde de lei, adica un milion de euro. Efortul financiar pe care municipalitatea l-a facut, la vremea respectiva, a fost justificat. Zeci de mii de maidanezi au fost adunati, sterilizati si eutanasiati dupa caz numarul oamenilor muscati de patrupede reducandu-se la jumatate.

In 2003 insa, lucrurile au luat-o razna, consilierii generali ai PSD au desfiintat ASA, serviciul trecand la sectoare. Actiunea de prindere a maidanezilor a fost oprita timp de un an, fapt ce a dus la inmultirea lor si diminuarea actiunii incepute de Basescu.

In 2004, desi au fost alocate 21 de miliarde de lei, nu s-a facut nimic, istoria repetandu-se si in 2005, cand, de asemenea, din bugetul municipal au fost alocate 24 de miliarde de lei.

PUSTI TRANCHILIZANTE. Acum, dupa patru ani, istoria se repeta, Videanu vrea sa inceapa urgent o campanie de strangere si sterilizare a maidanezilor. Evident, alti bani, alta mancare de peste. "Ca prima masura, vor fi sterilizati toti cainii prinsi de echipele de ecarisaj. Voi face apel catre mai multe ambasade europene si voi solicita sa delege studenti sau medici veterinari la Bucuresti, pentru a ajuta la eliminarea cainilor din spatiile publice", a conchis Videanu. De asemenea, vor fi cumparate si pusti cu tranchilizante, pentru ca operatiunea de prindere a maidanezilor sa nu mai fie criticata de organizatiile neguvernamentale.

Click pt a mari imaginea
Primaria Capitalei da lunar 12.472 de euro - 450 de milioane de lei - (facsimil) pentru inchirierea adapostului din Chiajna, aflat in posesia Olgutei Minea, sotia primarului din comuna, Mircea Minea. Astfel, anual, familia Minea stoarce de la municipalitate circa cinci miliarde si jumatate de lei. Enorm, tinand cont de faptul ca adapostul din Chiajna nu seamana nici pe departe cu unul decent. Afacerea este profitabila pentru primarul din Chiajna, dar falimentara pentru cei de la Capitala. Cu toate acestea, contractul a fost acceptat si de edilul-sef, Adriean Videanu. Municipalitatea mai are la dispozite si spatiul din Theodor Pallady, care in prezent este plin.
×
Subiecte în articol: observator videanu