x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Peste jumătate dintre copii dau date personale pe internet şi ar însoţi necunoscuţi pentru un cadou

Peste jumătate dintre copii dau date personale pe internet şi ar însoţi necunoscuţi pentru un cadou

de Mediafax    |    10 Iul 2012   •   08:36
Peste jumătate dintre copii dau date personale pe internet şi ar însoţi necunoscuţi pentru un cadou

Peste 50 la suta dintre copii ar accepta sa insoteasca un necunoscut in schimbul unui cadou sau pentru un suc, intr-o localitate invecinata domiciliului, si cei mai multi au conturi de messenger si au furnizat date cu caracter personal, rezulta dintr-un studiu realizat de "Telefonul Copilului", informeaza Mediafax.

"Mai mult de 50 la suta dintre copii ar accepta sa insoteasca un necunoscut in schimbul promisiunii unei vieti mai bune, in schimbul unui cadou sau chiar pentru a servi un suc intr-o localitate invecinata domiciliului lor. Majoritatea copiilor au conturi de messenger si au furnizat date cu caracter personal precum nume, prenume, adresa de domiciliu, unitatea de invatamant la care sunt inscrisi", rezulta din datele stranse in urma intalnirii a 7.014 copii in cadrul proiectului "Traficul de minori pe intelesul copiilor" si centralizate de Asociatia "Telefonul Copilului".

Proiectul a fost initiat in urma cresterii numarului de cazuri de abuz sexual si trafic de minori inregistrate la numarul de telefon 116111 anul trecut fata de 2010.

"Faptul ca in Romania anului 2012 copiii inca nu sunt constienti cu privire la pericolele sociale grave la care pot fi expusi este foarte ingrijorator. Atragem atentia parintilor cu privire la faptul ca ei sunt principala sursa de informare pentru cei mici. Lumea inconjuratoare este minunata in anii copilariei, dar nu intotdeauna sigura si este important sa nu uitam acest aspect si sa ne pregatim copiii pentru el", a declarat directorul executiv de la "Telefonul Copilului", Catalina Florea.

In perioada aprilie - iunie, la Telefonul Copilului au fost inregistrate 92 de apeluri privind exploatarea sexuala a minorilor, cersetorie, exploatare prin munca sau abuz sexual, fata de 60 de apeluri inregistrate in aceeasi perioada a anului 2011, cresterea fiind de 53,33 la suta, iar 67,11 la suta dintre cazuri au solicitat consiliere psihologica, informare si indrumare, restul fiind solicitari de interventie.

"In perioada aprilie - iunie 2012, in urma desfasurarii proiectului «Traficul de minori pe intelesul copiilor», 51,09 la suta dintre cazuri au fost inregistrate din regiunea Transilvania. In ceea ce priveste distributia urban - rural, din mediul rural a fost inregistrat un procentaj de 72,34 la suta dintre apeluri si 7,66 la suta din mediul urban. Linia telefonica gratuita 116111 a fost apelata in principal de adolescenti cu varste cuprinse intre 14 - 18 ani", se arata intr-un comunicat de presa.

In cadrul proiectului, asistentii sociali si psihologii Asociatiei Telefonul Copilului, impreuna cu reprezentanti ai Agentiei Nationale impotriva Traficului de Persoane, au desfasurat activitati educative cu 7.014 copii, dar si activitati de prevenire a traficului de minori cu 750 de cadre didactice, numarul de beneficiari fiind cu 55,28 la suta mai mare decat rezultatele estimate initial.

"Noi speram ca aceasta campanie de informare sa continue si dupa incheierea proiectului. De asemenea, mai speram si ca activitatile de prevenire sa fie diseminate si in celelalte regiuni din Romania", a declarat ambasadorul Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti, Matthijs van Bonzel.

In urma campaniei de constientizare, copiii au inteles riscurile la care sunt expusi, au invatat sa verifice informatiile noi pe care le primesc, dar si ca pot apela la telefonul copilului 116111 pentru a se informa sau pentru a semnala situatii in care viata lor este pusa in pericol. De asemenea, copiii au primit informatii despre institutiile abilitate la care se pot adresa la nivel local si la nivel central.

×
Subiecte în articol: copii informaţii abuz date personale