x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Petre Tobă, şeful Poliţiei Române: O parte dintre tablourile furate la Rotterdam s-au aflat, la un moment dat, în România

Petre Tobă, şeful Poliţiei Române: O parte dintre tablourile furate la Rotterdam s-au aflat, la un moment dat, în România

31 Ian 2013   •   15:42
Petre Tobă, şeful Poliţiei Române: O parte dintre tablourile furate la Rotterdam s-au aflat, la un moment dat, în România
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, susţine că o parte dintre tablourile furate de la muzeul din Rotterdam s-au aflat ''la un moment dat'' pe teritoriul României. "Am certitudinea că, la un moment dat, parte din aceste tablouri au fost în România. Atât vă pot spune acum", a declarat şeful Poliţiei Române.

Întrebat, după bilanţul Poliţiei Capitalei, dacă tablourile ar putea fi şi în prezent pe teritoriul ţării noastre Tobă a spus că ancheta este în desfăşurare şi nu pot fi date detalii despre acest lucru.

Principalii suspecţi în dosarul tablourilor furate sunt Mihai-Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru. Ei au fost arestaţi preventiv pe 22 ianuarie, în urma unei decizii a Judecătoriei Sectorului 5, ei fiind acuzaţi că au sustras şapte tablouri de mare valoare, semnate Henri Matisse, Paul Gaugain şi Claude Monet, din Muzeul Kunsthal din Rotterdam, în valoare de 300 de milioane de euro.

Cei trei români au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile.

Cele şapte capodopere furate sunt "Tête d'Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" şi "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée" de Paul Gauguin, "Autoportrait de Meyer de Haan" şi "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.

Furtul s-a produs în noaptea de 15 spre 16 octombrie, în jurul orei locale 3.00, potrivit poliţiei olandeze

"În motivarea referatului procurorilor s-a arătat că, în cursul anului 2012, inculpaţii, împreună cu alte persoane, s-au asociat în vederea săvârşirii de infracţiuni şi au sprijinit membrii grupării să sustragă în noaptea de 15/16 octombrie 2012 din Muzeul Kunsthal din Rotterdam, Olanda, un număr de şapte tablouri de mare valoare (printre care se numără tablouri ale pictorilor Henri Matisse, Paul Gaugain, Claude Monet), prejudiciul cauzat părţii vătămate - Fundaţia Triton, la valoarea de asigurare, fiind de aproximativ 18 milioane euro. Menţionăm că inculpaţii au fost identificaţi pe teritoriul României, fiind emise ordonanţe de reţinere la data de 21 ianuarie 2013", se arată în motivarea instanţei.

Cei trei au locuit o perioadă în Olanda, sunt de origine din judeţul Tulcea şi au fost reţinuţi în România, fiind denunţaţi autorităţilor de o fostă iubită a lui Mihai-Alexandru Bitu.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei din Rotterdam, Yvette van den Heerik, a declarat pentru Associated Press că cele şapte picturi, inclusiv lucrări de Picasso, Matisse şi Monet, nu au fost recuperate.

×