x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Petrom - 44 milioane de dolari pentru datoriile RAFO

Petrom - 44 milioane de dolari pentru datoriile RAFO

de Adrian N. Ionescu    |    27 Mai 2006   •   00:00
Petrom - 44 milioane de dolari pentru datoriile RAFO

Misterioasa firma Calder-A Interna-tional a cumparat creantele Petrom asupra Rafo Onesti. Cu trei zile ina-inte, aflat in inchisoare, Marian Ian-cu, seful Balkan Petroleum, s-a razgandit si vrea din nou sa vanda rafinaria aceleiasi Calder-A.

Misterioasa firma Calder-A International a cumparat creantele Petrom asupra Rafo Onesti. Cu trei zile inainte, aflat in inchisoare, Marian Iancu, seful Balkan Petroleum, s-a razgandit si vrea din nou sa vanda rafinaria aceleiasi Calder-A.

Petrom a anuntat ieri Bursa de Valori Bucuresti ca a cesionat creantele asupra Rafo Onesti catre Calder-A International pentru 44 milioane de dolari.

"Petrom considera ca, prin aceasta tranzactie, toate aspectele legale privind Rafo SA sunt finalizate", se arata in comunicatul companiei, fara sa precizeze valoarea creantelor. Reprezentantii V&V Trading au declarat ca datoriile Rafo catre Petrom au fost acumulate in perioada 2001-2003 in urma unor livrari de petrol. V&V Trading administreaza Rafo si este in relatii excelente cu Calder-A. Rafo mai datoreaza statului circa 600 de milioane de lei (6.000 miliarde de lei vechi).

PUSCARIA CATALITICA. Rafo a ajuns acum datornica firmei care ar fi urmat sa-i devina patroana, potrivit unui contract de anul trecut. Contractul a fost perfectat in inchisoare de Marian Iancu, seful Balkan Petroleum (BkP), care detinde rafinaria. Ulterior, recapatandu-si libertatea, Iancu a denuntat contractul, ceea ce a provocat indignarea publica a lui Uri Bider, directorul Calder-A. Cei doi s-au acuzat reciproc ca nu au respectat intelegerea, iar Parchetul a pus sechestru pe actiunile Rafo.

Mai mult sau mai putin intamplator, Iancu este din nou in inchisoare si pare sa fie iar de acord cu vechiul contract, care oricum nu intra in vigoare fara acordul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

CINE ESTE CALDER-A? Firma face parte din grupul de companii Vienna Capital Partners, alaturi de Raglam Overseas, Alfa Oil si Expanet Trading, cea din urma fiind si furnizoarea de titei a Rafo, potrivit unui contract din mai anul trecut, de 12,5 milioane de tone, pe cinci ani. Firele Grupului Vienna Capital Partners conduc pana la marii oligarhi rusi.

In februarie, Uri Bider spunea ca firma sa este "specializata in finantarea proiectelor de dezvoltare in domeniul petrolier" si ca ar avea o cifra de afaceri de 1,5 miliarde de dolari, anul trecut, potrivit reprezentantilor sai. Din pacate, cifra este greu de verificat, motoarele de cautare pe internet neputand gasi nici macar site-ul firmei.

PIERDERI. Specialistii spun ca astfel de cesiuni de creante se fac mai ales atunci cand costul si perioada recuperarii lor devin prea mari sau oricum neconvenabile. De altfel, Rafo Onesti a reusit anul trecut doar sa incheie exercitiul financiar cu o pierdere neta mai mica decat in 2004: circa 153,7 milioane de lei, cu aproape 60% sub nivelul anului anterior. Pentru 2006 este estimata o cifra de afaceri de un miliard de dolari, reprezentand o crestere in dolari de circa 57% fata de 2005 (634 de milioane de dolari sau 1,846 miliarde lei).

Dar regimul in care functioneaza Rafo nu este foarte diferit de lohn-ul din industria textila. Din 2005, compania doar prelucreaza titeiul altora (Expanet este doar casa de comert).

ADIO
"Petrom considera ca, prin aceasta tranzactie, toate aspectele legale privind Rafo SA sunt finalizate"
Comunicat Petrom
×
Subiecte în articol: observator milioane petrom dolari rafo