x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Petrom recomandă angajaţilor care au câştigat procese împotriva companiei să returneze banii

Petrom recomandă angajaţilor care au câştigat procese împotriva companiei să returneze banii

14 Feb 2009   •   00:00

Petrom recomandă salariaţiilor şi foştilor angajaţi care au câştigat în instanţă anumite sume în urma unor litigii cu compania să returneze banii, iar celor care au procese pe rol să renunţe la acţiunea în justiţie.



"Dorim să îi încurajăm pe cei dintre dumneavoastră care nu au renunţat încă la procesele aflate în curs de judecată sau nu au returnat sumele câştigate să acţioneze cu bun simţ şi responsabilitate faţă de companie. În acest sens, am ataşat Anxea 1 care vă prezintă paşii pe care ar trebui să îi urmaţi pentru a returna banii şi Anxea 2 care vă prezintă paşii pe care ar trebui să îi urmaţi pentru a vă retrage dintr-un proces aflat în curs de judecată", se arată într-o scrisoare semnată de conducerea Petrom şi transmisă joi angajaţilor.

Petrom menţionează că, începând din anul 1997, o serie de bonusuri, prime şi indemnizaţii au fost incluse în salarii, în cadrul procesului de creştere anuală a salariilor. Această măsură a fost luată la cererea autorităţilor şi în urma acordului cu sindicatele. Sumele incluse în salarii au fost indexate succesiv.

"După cum probabil ştiţi, Petrom se confruntă în prezent cu o serie de aspecte juridice delicate şi complexe. (...) În prezent, există un număr de actuali şi foşti angajaţi Petrom care doresc să obţină, prin acţionarea în instanţă, avantaje personale, printr-o interpretare a unor prevederi ale Contractului Colectiv de Muncă intenţionat diferită de cea care s-a dorit şi s-a agreat împreună cu partenerii noştri, reprezentanţii sindicatelor. Petrom dezaprobă aceste iniţiative abuzive, ţinând cont că a respectat concluziile negocierilor cu sindicatele şi a plătit sumele rezultate", se spune în scrisoarea adresată salariaţilor.

Compania a anunţat în luna august a anului trecut că, din anul 2007, este implicată în litigii cu mai mulţi foşti şi actuali salariati, care solicită plata unor prime de Crăciun şi de Paşte, în baza Contractului Colectiv de Muncă. La acea dată Petrom a arătat că, în urma unei analize, şi pe baza deciziilor instanţelor judecătoreşti, a constituit un provizion de 446,6 milioane de lei, pentru evetualitatea pierderii proceselor.

"Petrom este implicat în litigii demarate de mai mulţi foşti şi actuali salariaţi, având ca bază interpretarea diferită a unor clauze din Contractul Colectiv de Muncă privind acordarea unor bonusuri.
Petrom dezaprobă iniţierea acestei acţiuni şi consideră iniţiativa nejustificată, întrucât plăţile ce decurg din aceste drepturi au fost deja efectuate de către companie la momentul în care Petrom şi partenerul social au convenit", potrivit datelor companiei transmise la solicitarea agenţiei MEDIAFAX.

În scrisoarea către salariaţi, oficialii Petrom afirmă că incertitudinile privitoare la procesele iniţiate de salariaţi, împreună cu criza financiară şi cu contextul negativ al industriei de petrol şi gaze, vor avea un efect negativ asupra situaţiei financiare a companiei şi siguranţei locurilor de muncă.

"Această situaţie, combinată cu criza financiară şi cu contextul negativ al industriei de petrol şi gaze, ar putea avea un impact nefavorabil asupra siguranţei locului de muncă şi a viitoarelor modalităţi de recompensare a salariaţilor", se menţionează în scrisoare.

În urma unei analize a litigiilor iniţiate de angajaţi pentru obţinerea în instanţă a unor drepturi salarile, oficialii Petrom arată că mulţi angajaţi au decis să nu recurgă la decizii judecătoreşti pentru obţinerea de bani, iar alţii, care au câştigat în instanţă, au decis să returneze sumele sau chiar să renunţe la procese.

"S-a constat că un număr din ce în ce mai mare de salariaţi care au dat în judecată compania fie au decis să renunţe la procesele aflate în curs, fie au decis să returneze banii câştigaţi în urma unei soluţii pronunţate în favoarea lor. Apreciem foarte mult aceste acţiuni exemplare şi vă asigurăm că aţi luat o decizie corectă. (...) Există printre dumneavoatră persoane care au decis să nu acţioneze în instanţă compania. Înţelegem că a fost dificil să luaţi această hotărâre, motiv pentru care dorim să ne exprimăm aprecierea pentru loialitatea de care aţi dat dovadă", se spune în scrisoare.

Compania recomandă angajaţilor care nu au renunţat încă la procese şi celor care nu au dat înapoi sumele câştigate în instanţă să le returneze şi prezintă paşii pe care salariaţii trebuie să îi urmeze.

"Persoanele care au iniţiat litigii de muncă având ca obiect de judecată drepturi băneşti împotriva Petrom şi care au intrat în posesia unor sume de bani ca urmare a pronunţării unei sentinţe/decizii favorabile, dar consideră îndreptăţită/justificată returnarea acestor sume către companie, pot returna aceste sume către Petrom urmând procedura.... Această procedură se aplică şi în cazul în care returul de bani este necesar în urma judecării recursului, prin care suma de bani acordată în primă instanţă s-a diminuat", indică scrisoarea.

De asemenea, oficialii Petrom afirmă că au fost înştiinţati că mai mulţi angajaţi au fost implicaţi în astfel de procese fără să-şi fi dat consimţământul.

"Dacă aţi identificat în contul dumneavostră bancar sume transferate din conturile Petrom sau de la un executor judecătoresc a căror justificare nu vă este cunoscută, vă rugăm să ne informaţi cât mai curând posibil. Dacă în urma verificărilor dumneavoastră veţi constata că aceste sume sunt rezultatul unor acţiuni ilegale vă rugăm să returnaţi aceste sume către Petrom", se arată în scrisoare.

Angajaţii care doresc încetarea procesului cu Petrom vor semna o declaraţie de renunţare la judecată.

"Persoanele care au iniţiat litigii de muncă având ca obiect de judecată drepturi băneşti împotriva Petrom având ca obiect de juidecată drepturi băneşti şi care consideră ca îndreptăţită/justificată renunţarea la judecată, pot proceda în acest sens", se mai arată în documentul citat.

Contactaţi de MEDIAFAX, oficialii Petrom au arătat că această situaţie este generată de reflectarea în Contractul Colectiv de Muncă, într-un limbaj interpretabil, a unor măsuri care au fost luate cu mai mulţi ani înainte de privatizarea companiei.

"La nivelul anului 2000, contractul colectiv de muncă la nivel de ramură prevedea o serie de bonusuri, prime, sporuri, indexări etc. În anul 2000, pe baza unor instrucţiuni elaborate de Ministerul Muncii şi la indicaţiile unor instituţii internaţionale, la nivelul unui grup de companii, s-a încercat simplificarea modului de salarizare. Această iniţiativă s-a reflectat şi asupra Petrom. Astfel, în acord cu sindicatele Petrom, o serie de bonusuri, prime şi indexări au fost introduse în salariul de bază. Mai mult decât atât, ulterior, aceste sporuri introduse în salariul de bază au fost indexate succesiv, cu majorările anuale aferente. Introducerea sporurilor în salariul de bază a fost reflectată în contractul colectiv de muncă într-o formulare care a dat naştere unor interpretări abuzive", au declarat reprezentanţii Petrom.

Aceştia au adăugat că a fost aleasă soluţia transmiterii acestei scrisori pentru că este cel mai eficient mod de comunicare, având în vedere numărul mare de salariaţi.

"Având în vedere structura organizatorică a Petrom, numărul mare de angajaţi şi intenţia de aborda direct toţi angajaţii, s-a optat pentru transmiterea unei scrisori, ca cel mai eficient instrument de comunicare, parte a unui pachet mai larg de comunicare. Această scrisoare are rolul de a informa fiecare salariat asupra situaţiei create şi asupra eventualelor repercusiuni asupra companiei şi nu constituie sub nici o formă o ameninţare la adresa salariaţilor. Totodată, întrucât există o serie de angajaţi care au fost implicaţi în astfel de litigii fără consimţământul lor, s-a urmărit conştientizarea acestora. Ca şi până acum, Petrom respectă legalitatea şi toate drepturile salariaţilor săi. Întrucât compania este negativ afectată de aceste litigii este esenţial ca acest lucru să fie înţeles corect de către toţi salariaţii.", au mai spus reprezentanţii companiei.

Petrom a început în 2005, după preluarea pachetului majoritar de acţiuni de către grupul austriac OMV, un program de restructurare, care presupune, printre altele, disponibilizări de personal în fiecare an. Potrivit strategiei de personal, Petrom va avea la finele anului 2009 un număr de 22.630 de angajaţi.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere şi Independente din Petrom, Liviu Luca, semnatar al scrisorii transmise joi, a declarat la sfârşitul lunii ianuarie că vor fi disponibilizaţi 2.700 de angajaţi ai companiei, care reprezintă aproximativ 8%.

Petrom avea la finele lunii septembrie a anului trecut un număr de 33.656 angajaţi.
Mediafax

×
Subiecte în articol: observator petrom judecata angajati companiei