x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PF Daniel: Îi îndemn pe români să unească libertatea cu responsabilitatea

PF Daniel: Îi îndemn pe români să unească libertatea cu responsabilitatea

24 Dec 2009   •   00:00

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, evidenţiază în pastorala de Crăciun semnificaţia naşterii lui Iisus pentru omenire şi adevăratul înţeles al lui Moş Crăciun, interpretat drept simbol al iubirii părinteşti a lui Dumnezeu, şi nu al consumismului.



El arată că darurile aduse de magi au şi ele multe înţelesuri. Astfel, aurul este simbol împărătesc, semn al demnităţii împărăteşti. Tămâia Îl arată pe Prunc că va fi Mare Preot care aduce jertfă lui Dumnezeu, fiind El însuşi jertfă şi jertfitor, iar smirna semnifică faptul că Iisus va trece prin moarte, pentru a dărui oamenilor învierea şi viaţa veşnică. "Locul unde Se naşte Mântuitorul, modul în care El Se naşte, felul în care El este primit de unii oameni şi respins de alţii, modul în care magii vin de la Răsărit călăuziţi de o stea şi se închină Pruncului Iisus, darurile pe care ei le oferă, totul are un înţeles duhovnicesc profund şi ne descoperă lumina cunoştinţei, adică lumina mântuirii şi a sfinţirii noastre în Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu, Care S-a făcut Om din iubire pentru oameni şi pentru mântuirea lor", spune patriarhul Daniel.

Referindu-se la tradiţia cadourilor aduse de Moş Crăciun, înaltul ierarh subliniază că înţelesul personajul se află în iubirea părintească al lui Dumnezeu, şi nu în consumism. "În această perioadă a Sărbătorii Naşterii Domnului auzim colinde multe şi frumoase despre Moş Crăciun, dar mai nou apare în societate şi un fel de Moş Crăciun secularizat şi comercial, simbol al consumismului şi al materialismului individualist. Totuşi, adevăratul înţeles al lui Moş Crăciun se află în iubirea părintească a lui Dumnezeu-Tatăl, iubire care se arată în lume prin naşterea Fiului Său Celui veşnic, Mântuitorul lumii" - se arată în mesajul patriarhului, citează Agerpres.

Înaltul ierarh spune că, potrivit tradiţiei, Moş Crăciun vine dintr-o ţară îndepărtată - de obicei se spune că vine din Nord, de acolo unde este frig şi întuneric mai mult, adică, în mod simbolic, el vine de acolo unde este transcendenţă şi mister, unde este inaccesibilitate şi nepătrundere a înţelesurilor. "Însă Moş Crăciun se arată nouă într-un mod minunat, care contrastează cu întunericul şi cu frigul, şi anume, el aduce lumina feţei sale şi căldura interioară a inimii sale, aduce atâta iubire milostivă şi atâta dărnicie, încât întunericul, îndepărtarea şi frigul sunt biruite de bunătatea şi căldura sa sufletească", susţine patriarhul Daniel.

Prin aceasta, spune înaltul ierarh, Moş Crăciun ne mai arată că iubirea lui Dumnezeu-Tatăl este mai tare decât întunericul păcatului şi decât răceala sau frigul înstrăinării omului de Dumnezeu şi al înstrăinării oamenilor unii faţă de alţii.

El îi îndeamnă pe români să cultive darul unităţii naţionale şi al păcii între oameni, să fie harnici şi milostivi, să unească libertatea cu responsabilitatea, pentru a săvârşi binele în jurul nostru. "Să nu îi uităm în rugăciunile noastre nici pe românii din afara hotarelor României, care se bucură când simt preţuirea şi dragostea noastră, a tuturor celor din ţară", mai spune patriarhul.

Cu prilejul Crăciunului şi al Anului Nou, patriarhul Daniel le adresează tuturor "calde şi părinteşti doriri de pace şi sănătate, fericire şi mult ajutor de la Dumnezeu în toată fapta cea bună".

×
Subiecte în articol: observator