x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Plaja de la Sulina, in lucru de anul viitor

Plaja de la Sulina, in lucru de anul viitor

de Alexandru Nastase    |    10 Oct 2007   •   00:00
Plaja de la Sulina, in lucru de anul viitor
Sursa foto: Vlad Dumitrescu/

In ciuda unei intregi campanii care cerea păstrarea intactată a plajei de la Sulina, una din ultimele zone costiere sălbatice din Europa, locaţia va fi amenajată incepănd cu anul viitor. Consilierii judeţeni din Tulcea au aprobat studiul de fezabilitate pentru amenajarea plajei Sulina. Nici plaja de la Sfăntu Gheorghe nu scapă.


In ciuda unei intregi campanii care cerea păstrarea intactată a plajei de la Sulina, una din ultimele zone costiere sălbatice din Europa, locaţia va fi amenajată incepănd cu anul viitor. Consilierii judeţeni din Tulcea au aprobat studiul de fezabilitate pentru amenajarea plajei Sulina. Nici plaja de la Sfăntu Gheorghe nu scapă.


In ultimii ani o serie importantă de afacerişti au vizat plaja de la Sulina. Aceştia doreau transformarea zonei costiere fie in staţiune turistică de lux, fie in parc de instalaţii eoliene, fie in aerodrom. Proiectele, toate investiţii private, au căzut unul după altul datorită intervenţiei unei părţi a autorităţilor. Atăt fostul guvernator, Virgil Munteanu, căt şi prefectul Chirică Lefter au reacţionat impotriva incercărilor primăriei Sulina de a "fura" plaja, domeniul public de interes naţional şi de a o transforma in domeniu public de interes local. Recent, in ciuda tuturor opoziţiilor, consilierii tulceni au dat "ok"-ul pentru ca plaja să fie amenajată. Faptul este pe placul actualului guvernator, liberalul Paul Cononov, care a făcut in dese rănduri declaraţii publice prin care susţinea că atăt la Sulina, căt şi la Sfăntu Gheorghe şi la Corbu (in judeţul Constanţa) să fie amenajate plaje.


BAZINE DE INOT, CAMPING, BAR DE NOAPTE. Proiectul este primul pas pentru distrugerea plajei. Autorităţile pregătesc construirea de utilităţi pentru plajă, condiţie care poate atrage investitori interesaţi să bage bani pentru alte proiecte in zona costieră. Potrivit proiectului, lucrarea executată pe bani publici la Sulina va fi eşalonată pe trei ani. In 2008 urmează să fie realizate lucrările de amenajare a terenului şi extindere a reţelei de utilităţi, lucrări ce vor fi exectuate din fonduri publice. Potrivit documentaţiei, lucrările propuse pentru amenajarea plajei Sulina se referă atăt la amplasarea unei staţii de epurare, căt şi la amplasarea unor bazine de inot, a unui camping, a unui ansamblu discotecă - bar de noapte conceput pe dinamica unei cochilii de scoică. Proiectul, incadrat la categoria "Dezvoltarea echilibrată şi integrată a zonei turistice din Delta Dunării şi a staţiunilor de pe litoralul Mării Negre", face parte din Programul anual de marketing şi promovare turistică, program prin care Autoritatea Naţională pentru Turism s-a angajat să suporte cheltuielile cu pregătirea documentaţiei tehnice, in vederea optimizării accesului la fondurile structurale pe domeniu, la momentul la care acestea vor deveni disponibile.


800.000 DE EURO LA SFĂNTU GHEORGHE. Dacă acest proiect este unul dorit de comunitatea din Sulina, nu acelaşi lucru se poate spune despre proiectul care vizează amenajarea plajei din Sfăntu Gheorghe, in valoare aproximativ de 800.000 de euro. La Sfăntu Gheorghe, autorităţile doresc o plajă sălbatică, drept pentru care există incă rezerve dacă proiectul va fi inaintat sau nu. In plus, sunt probleme legate de teren, care aparţine domeniului public de interes naţional.


Primarul a fost cercetat pentru corupţie

O altă problemă de care nu se ţine cont este aceea că in zona plajei Sulina creşte volbura de nisip, specie aflată pe cale de dispariţie. Cel mai infocat susţinător al amenajării plajei de la Sulina este primarul localităţii, Aurel Dimitriu. Membru al Partidului Democrat, unde a ajuns după ce a demisionat din Partidul Social Democrat, Dimitriu a fost cercetat in 2003 de Parchetul Naţional Anticorupţie pentru că a schimbat prin hotărăre de consiliu local incadrarea juridică a plajei, din domeniu public de interes naţional in domeniu public de interes local.



×
Subiecte în articol: verde! sulina plajei