x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Plaje inchiriate ilegal in Deltă

Plaje inchiriate ilegal in Deltă

de Alexandru Nastase    |    23 Iul 2007   •   00:00
Plaje inchiriate ilegal in Deltă
Sursa foto: Vlad Dumitrescu/

In Delta Dunării miroase din nou a scandal. Pentru că in Rezervaţie nu a mai rămas mare lucru de mănărit, "băieţii deştepţi" protejaţi de actuala guvernare s-au orientat către terenurile Deltei.



Guvernatorul Deltei Dunării neagă faptul că pe plajele de la Sulina şi de la Sfăntu Gheorghe s-ar pune la cale o ilegalitate. Asta, deşi planurile Administraţiei Rezervaţiei sunt scrise negru pe alb intr-un proiect de hotărăre de guvern care se află deja in consultare publică.


In Delta Dunării miroase din nou a scandal. Pentru că in Rezervaţie nu a mai rămas mare lucru de mănărit, "băieţii deştepţi" protejaţi de actuala guvernare s-au orientat către terenurile Deltei. Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a emis recent un proiect de hotărăre privind concesionarea plajelor Sulina şi Sfăntu Gheorghe. Deşi in document se arată că plajele Sulina şi Sfăntu Gheorghe, proprietate publică a statului aflată in administrarea ARBDD, urmează să fie inchiriate, guvernatorul Deltei, Paul Cononov, spune că de administrarea plajelor se vor ocupa autorităţile locale. Proiectul a fost trimis primăriilor celor două localităţi, urmănd ca administraţiile locale să işi prezinte punctele de vedere. Plajele din Rezervaţie se află in proprietatea statului şi sunt administrate de ARBDD. Instituţia este finanţată din fondurile puse la dispoziţie de Ministerul Mediului, iar toate sumele pe care Administraţia le incasează din concesionarea resurselor pe care le deţine merg in totalitate către bugetul de stat. Cu alte cuvinte, intenţia Administraţiei Rezervaţiei de a concesiona plajele şi de a prelua jumătate din fondurile provenite din redevenţe este profund ilegală. La fel de ilegală este şi inchirierea unui domeniu public de interes naţional.


MINCIUNI. Planurile ARBDD sunt scrise in documentul trimis Primăriilor Sulina şi Sfăntu Gheorghe, dar, in nota in care a obişnuit de doi ani incoace, Cononov neagă că s-ar pune la cale o ilegalitate. Mai mult, spune că va scoate plajele la inchiriere, dar nu intenţionează să obţină venit din această activitate. "Noi nu vrem să realizăm venituri de pe acele plaje. ARBDD nu poate şi nu vrea să realizeze venituri de pe acele terenuri, pentru că Administraţia nu se poate folosi de acele venituri, iar Consiliul Local nu vrea să obţină venituri de pe urma inchirierii. Acolo va fi igienizată şi va avea un minim necesar, o toaletă, o umbrelă, o locaţie mobilă de unde cineva işi poate cumpăra o bere, un suc sau o apă minerală, poate şi un salvamar. Prin acest act normativ, vrem să dăm posibilitatea consiliilor locale să poată realiza aceste activităţi", a declarat Paul Cononov in presa din Tulcea. In ciuda declaraţiilor, lucrurile sunt clare. Proiectul de hotărăre urmă-reşte ca plajele să fie scoase la licitaţie şi nu incredinţate direct către administraţiile locale, aşa cum minte guvernatorul Cononov.

×
Subiecte în articol: verde!