x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Plajele de pe întreg litoralul, monitorizate cu ajutorul dronelor de Administrația Bazinală de Apă

Plajele de pe întreg litoralul, monitorizate cu ajutorul dronelor de Administrația Bazinală de Apă

13 Iul 2020   •   12:03
Plajele de pe întreg litoralul, monitorizate cu ajutorul dronelor de Administrația Bazinală de Apă

Plajele din Mamaia și Năvodari au fost monitorizate, în aceste zile, pe o lungime pe 12 kilometri, cu ajutorul unei drone. Mai mult, astfel de monitorizări se vor face pe întreg litoralul, de la Năvodari la Vama Veche, a informat, luni, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL). 

Potrivit sursei citate, monitorizările ajută la urmărirea operatorilor privind respectarea legislației în domeniu. 

Specialiștii ABADL au efectuat un număr de opt zboruri pentru a realiza măsurători de fotogrametrie în zona de plajă din Mamaia și Năvodari. 

„În activitatea de cartografiere a fost folosit un sistem de aeronavă fără pilot (dronă UAV - unmanned aerial vehicle), care face parte din infrastructura de monitorizare din cadrul bazinului hidrografic Dobrogea - Litoral, utilizat pentru realizarea hărţilor planimetrice şi topografice pentru proiectul finalizat 'Protecţia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanţa (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru şi Tomis Sud) şi Eforie Nord', precum şi pentru modele digitale ale terenului (DTM), modele digitale ale suprafeţei (DSM) şi ortofotoplanuri", se arată într-un comunicat de presă transmis ABADL.


Directorul ABADL, Bogdan Bola, a menţionat că, prin efectuarea respectivelor măsurători, se are în vedere şi monitorizarea operatorilor de plaje care trebuie să respecte anumite reguli cu privire la utilizarea suprafeţelor concesionate.

„Fotografierea aeriană este utilă pentru a elimina eroarea umană, dar în primul rând pentru monitorizarea periodică a unor zone de interes, cât şi pentru susţinerea unor lucrări topografice şi cadastrale pe suprafeţe extinse, astfel că suprafeţele ce pot fi acoperite cu astfel de echipamente sunt de ordinul hectarelor. Se are în vedere monitorizarea operatorilor de plajă care trebuie să asigure printre altele: o suprafaţă de plajă destinată şezlongurilor de 70% şi o zonă de plajă pe nisip de 30% şi să asigure zona de intervenţie, fâşia cu lăţimea de 5 metri de la linia apei pe toată lungimea sectorului de plajă pentru realizarea lucrărilor de intervenţie, întreţinere, igienizare şi ecologizare mecanizată de către utilajele ABADL. Astfel, vom avea dovezi în ceea ce priveşte respectarea acestor prevederi şi vom veni în sprijinul tuturor instituţiilor abilitate, vom oferi aceste fotografii şi Corpului de Control al Ministerului Turismului pentru a aplica măsurile şi sancţiunile corespunzătoare", a spus Bola, citat în comunicat.
 

×
Subiecte în articol: monitorizare drone litoral