x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Plan anti-criza la Guvern

Plan anti-criza la Guvern

12 Noi 2008   •   00:00

Contribuţiile de asigurări sociale vor fi reduse cu zece puncte procentuale, dividendele investite sau reinvestite în noi firme nu vor fi impozitate, iar pentru plata la timp a impozitelor va fi acordat, din ianuarie 2009, "un bonus fiscal" de 5% din valoarea acestora, a anunţat premierul Tăriceanu. Bonusul fiscal va fi acordat atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice.



Şeful Executivului a prezentat un plan pentru sprijinirea economiei gândit pe parcursul a patru ani şi care prevede o serie de facilităţi fiscale. El a enumerat câteva dintre aceste facilităţi, fără a indica momentul de la care vor fi introduse. Programul nu a fost adoptat sub forma unui act normativ.

Prezentam discursul premierului.

"Dragi români,
După cum ştiţi, întreaga lume traversează o criză financiară şi economică fără precedent. De aceea, am considerat că este necesar ca Guvernul să prezinte un plan bine articulat de creştere de locuri de muncă şi creştere economică.
De aceea mă adresez astăzi dumneavoastră pentru a vă prezenta acest plan care est construit pe trei priorităţi: oamenii, firmele româneşti şi sistemul bancar. Prin acest program vom aloca minimum 10 miliarde de euro în următorii 4 ani, pentru a investi în zonele economice esenţiale pentru viitorul României.
Oamenii sunt, aşadar, prima noastră prioritate. Guvernul meu înţelege că, pentru a reuşi, trebuie să avem încredere în români. Tot ce am reuşit în ultimii 4 ani s-a bazat pe principiile liberale: libertăţile individuale, economia de piaţă liberă şi libera iniţiativă. Am introdus cota unică de impozitare şi alte măsuri liberale prin care am reuşit să creăm o clasă de mijloc puternică şi să asigurăm creşterea economică.
Astăzi, suntem mândri că suntem români şi ştim că avem forţa să trecem peste orice obstacol provocat de criza financiară sau economică. Mai mult de atât, numai dacă vom acţiona împreună vom reuşi. Astăzi trebuie să refuzăm orice perspectivă pesimistă, cum sunt cele ale multora dintre politicienii noştri. Eu, ca majoritatea românilor, cred în capacitatea noastră de a trece peste orice obstacol, dacă vom acţiona împreună.
Vrem ca din ce în ce mai mulţi români să se alăture clasei de mijloc şi, de aceea, vom continua să scădem taxele. Programul de creştere economică şi locuri de muncă prevede scăderea CAS-ului cu încă 10 puncte procentuale. Aşadar, vom ajunge la 30%  contribuţii de asigurări sociale după ce în urmă cu patru ani aveam nu mai puţin de 50%. Mai exact 49,75% contribuţii de asigurări sociale.
Vom ajunge astfel la una dintre cele mai scăzute valori ale contribuţiilor sociale din Europa. în acest fel, vom putea să punem şi mai mulţi bani în buzunarele românilor, care au susţinut creşterea economică prin munca lor.
În plus, începând cu 1 ianuarie 2009 vom acorda un premiu fiscal de 5% din valoarea impozitelor datorate de populaţie şi de firme, de persoane fizice autorizate în condiţiile efectuării plăţilor la timp. Deci, este un bonus fiscal de 5% pentru toţi cei care îşi vor plăti impozitele la timp.
Tot începând cu 1 ianuarie 2009, dividendele care vor fi reinvestite sau investite în noi firme vor fi scutite de impozitare. După cum ştiţi, avem în momentul de faţă cotă unică de impozitare 16% impozit pe profit şi tot 16% pe dividende. Impozitele pe dividende de 16% nu se vor plăti în cazul în care dividendele se vor reinvesti în aceeaşi firmă sau într-o firmă nouă.
Mai mult de atât, vom investi 220 de milioane de euro pentru construcţia de locuinţe sociale, astfel încât românii cu venituri mici să aibă şansa de a avea o locuinţă. în plus, vom dubla fondurile bugetare alocate programelor de construcţii de locuinţe, nu numai cele sociale, toate programele de locuinţe, inclusiv pentru subvenţionarea dobânzilor la creditele ipotecare.
O măsură foarte importantă care se adresează creării de locuri de muncă. Pentru fiecare loc de muncă nou creat întreprinderile vor primi 1000 de euro în cazul în care vor angaja persoane care şi-au pierdut slujba de mai mult de 3 luni. Pentru şomerii care sunt cu o durată mai mare de 3 luni la angajare firma va primi 1.000 de euro pentru fiecare loc de muncă nou creat.
Programul de creştere economică şi locuri de muncă se adresează şi fermierilor, agriculturii. Guvernul meu va suplimenta cu 500 de milioane de euro cheltuielile de investiţii în agricultură prin Programul Fermierul. Viitorul agriculturii româneşti stă indisolubil în capacitatea fermierilor de a produce pentru piaţă, românească sau străină, europeană. De aceea Programul de creştere economică şi locuri de muncă urmăreşte tocmai continuarea investiţiilor, singura metodă prin care vom putea să facem o agricultură modernă, eficientă şi competitivă.  
A doua prioritate din Programul de creştere economică şi locuri de muncă este reprezentată de firmele româneşti.
Guvernul rămâne ferm ataşat politicii sale prioritare de susţinere a programului de investiţii publice ca cea mai importantă soluţie de menţinere a ritmului de creştere economică şi de îmbunătăţire a nivelului de viaţă al populaţiei pe termen mediu si lung. Drept urmare, măsurile stabilite vor fi suplimentare cheltuielilor cu investiţiile deja programate pentru anul 2009 prin Proiectul de Buget transmis Parlamentului. Deci, vorbim de măsuri suplimentare faţă de cele incluse în Buget.
Vreau să vă prezint faptul că statele UE şi-au propus susţinerea investiţiilor în anumite sectoare importante şi – în special – a IMM prin utilizarea unui fond special de creditare de 30 de miliarde de euro, dintre care 15 miliarde pentru anii 2008 - 2009. Acest lucru l-am discutat inclusiv ca urmare a reuniunii Consiliului European. Acest program va fi derulat prin Banca Europeană de Investiţii şi în continuare prin băncile româneşti. Guvernul va acoperi o mare parte din necesarul de co-finanţare ce cade în sarcina potenţialilor beneficiari din România, a firmelor româneşti mai exact.
Vom suplimenta totodată cu 100 milioane euro anual, începând cu 1 ianuarie 2009, plafoanele de garantare a dobânzilor pentru Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri si Fondul de Garantare a Creditului Rural. Prin urmare, trebuie să înţelegem că aceste fonduri, care trebuie să aibă rolul unui motor important pentru creditarea IMM-urilor, şi în economie şi în zona producţie, servicii şi agricultură, vor fi capitalizate suplimentar pentru a le da o forţă suplimentară.          
Vom aloca 3 miliarde euro sub formă de ajutor de stat destinat investiţiilor creatoare de noi locuri de munca si care înglobează inovaţie si progres tehnologic, in principal prin cele 3 scheme de ajutor de stat aprobate şi compatibile cu legislaţia europeană. Din această sumă, alocarea pentru anul 2009 va fi suplimentată cu 1 miliard euro faţă de ceea ce am prevăzut în buget.
O mare parte va fi orientată către întreprinderile mici si mijlocii in cadrul schemei de minimis (ajutoare primite timp de trei ani fiscali consecutivi, a căror sumă totală nu poate depăşi 200.000 de euro). Restul va fi distribuit sub forma unui ajutor de co-finanţare la cele 2 scheme existente pentru investitorii mari.
Şi anume, pentru investiţiile în valoare de peste 100 milioane euro care generează peste 500 locuri de munca noi se va acorda ajutor de stat de până la 50 de milioane euro, iar pentru investiţiile sub 100 milioane euro care generează peste 300 locuri de muncă ajutorul de stat acordat se va ridica la maximum 28 milioane euro.
Acestea sunt schemele deja aprobate, care funcţionează în România, aprobate în România şi cu acordul UE.
Impactul estimat al acestor ajutoare - pe schema ajutorului de stat mă refer - este un supliment de 20-25.000 noi locuri de munca directe nou create, la care se adaugă 60 până la 75.000 de locuri de muncă în industriile de pe orizontală. Deci, un total de 80.000 până la 100.00 de noi locuri de muncă. Vom promova, de asemenea, scheme noi de ajutor de stat pentru industriile importante aflate în necesitate.
Avem în vedere un set de măsuri instituţionale.
Şi aici v-aş prezenta una din deciziile care a fost luată astăzi în şedinţă de Guvern, şi anume  înfiinţarea unei structuri denumită Secretariatul Permanent pentru urmărirea implementării proiectelor cu finanţare europeană, şi care va avea responsabilitatea şi autoritatea pentru a monitoriza procesul de derulare a proiectelor finanţate din fonduri europene, fonduri structurale în special şi accelerarea absorbţiei acestei resurse financiare importante pentru România în anii care urmează.
A treia prioritate din Programul de creştere economică şi locuri de muncă este reprezentată de sistemul bancar. în această perioadă nesigură, românii trebuie să ştie un lucru: că economiile lor sunt în siguranţă. Companiile, de asemenea însă, trebuie să poată să aibă acces uşor la finanţare, pentru a continua să investească, pentru a continua să-şi deruleze proiectele. Una din măsuri este majorarea capitalului social CEC Bank cu 250 de milioane de euro, sumă care va fi alocată în special finanţării întreprinderilor mici şi mijlocii şi agriculturii. De asemenea, vom lua măsuri de creştere a susţinerii sectorului IMM  şi agriculturii. De asemenea, vom lua măsuri de creştere a susţinerii sectorului IMM de către Eximbank, care este de asemenea o bancă instituţională şi care nu are ca menire principală acelaşi obiectiv ca o bancă comercială, ci susţinerea creditării şi garantării întreprinderilor care lucrează pentru export.
Astăzi, ca urmare a întâlnirii pe care am avut-o cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor, am decis înfiinţarea unui Grup de lucru la care vor participa reprezentanţii Guvernului, ai Băncii Naţionale şi ai Asociaţiei Române a Băncilor, şi  care va avea sarcina realizării unui master plan care va propune măsurile cele mai importante pentru a asigura ca funcţia de bază a sistemului bancar, sau una din funcţiile de bază ale sistemului bancar, şi anume finanţarea economiei, să poată să fie asigurată într-un mod optim.
Prin urmare, investiţia în oameni, consolidarea mediului de afaceri şi sănătatea sistemului bancar sunt priorităţile Guvernului pe care îl conduc. Numai aşa, România va putea să treacă peste criza economică mondială, fără a fi afectată într-un mod major. Programul de creştere economică şi locuri de muncă este singurul program care promovează soluţii realiste pentru fiecare dintre aceste 3 priorităţi şi care le uneşte într-o viziune comună pentru o Românie mândră şi prosperă.

Dragi români,
Ştiu că în aceste săptămâni, când economia mondială trece printr-o perioadă de criză, aşteptaţi ca liderii politici să vă prezinte drumul realist spre un viitor mai bun, spre o Românie mândră şi prosperă.
Astăzi, am venit în faţa dumneavoastră cu un program concret, un program realist, care conţine măsuri pentru viitorul României.
Sunt sigur, dacă ne vom uni în jurul unui program pentru o Românie mândră şi prosperă, atunci vom reuşi să consolidam creşterea economică care a caracterizat România în aceşti ultimi patru ani.
 
Dragi români,
Sunt mândru de ceea ce am reuşit împreună în ultimii 4 ani, de integrarea europeană, de creşterea economică care ne-a permis să dublăm salariile şi pensiile, de faptul că valorile noastre sunt astăzi respectate în Europa şi în lume.
Sunt mândru că sunt român şi am încredere în viitor, în ceea ce putem să realizăm pentru români şi pentru România în continuare.
Vă mulţumesc. "

×