x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Planul B al premierului Ponta în cazul proiectului Roşia Montană

Planul B al premierului Ponta în cazul proiectului Roşia Montană

05 Oct 2013   •   14:59
 Planul B al premierului Ponta în cazul proiectului Roşia Montană

Premierul Victor Ponta a explicat azi, la Antena 3, că există un plan B în cazul în care proiectul Roşia Montană va fi respins la vot în Parlament.

“Planul B este de a explica tuturor investitorilor, naţionali, străini, să le spunem că acesta a fost un proiect respins pe un criteriu politic, dar că România rămâne o ţară deschisă investiţiilor şi afacerilor. Dacă Parlamentul respinge legea, nu se mai face. În schimb nu ştiu de unde o să iau bani pentru ecologizarea zonei care este afectată chiar acum, pentru că toată lumea se referă la ce ar putea să fie acolo, dar nimeni nu vorbeşte despre ce există deja acolo, ca probleme de mediu", a precizat Ponta.

Prim-ministrul a subliniat că varianta care există acum a proiectului este mult mai bună şi mai eficientă decât cea anterioară dar şi cât are de câştigat statul român din tot planul.

"Ceea ce noi am negociat este mult, mult mai bine. În primul rând ca mediu. Varianta pe care noi o avem acum este mult mai bună decât cea a guvernelor anterioare. E vorba de faptul că trebuie spus adevărul - nu este acelaşi cu cel iniţial. Licenţa iniţială, din 1999-2000 nu respecta toate standardele. Deci mediu, redevenţă şi mai e ceva - conform planului, statul român încasează 3,7 miliarde de dolari pe care le-am stabilit clar să le folosim doar în proiecte regionale. Compania ar urma să încaseze 2 şi nu ştiu cât miliarde."

Presiunea străzii şi ipocrizia politică

"În mod sigur a existat şi e normal să existe o diviziune în societate. Clasa politică nu a fost divizată. Toţi am studiat, am avut diverse poziţii, în general pro, când au apărut manifestaţiile, unii s-au sucit. Cum a făcut PDL. Când au văzut că ies oamenii în stradă să scandeze, s-au sucit. Eeste un gen de ipocrizie politică. Cei din stradă ştiu că PDL este pro proiectului.”

"Nu cred că se joacă mandatul meu. Nu vorbim doar despre Roşia Montană. Vorbim despre o anumită gândire. Ori exploatăm resursele naturale, ori nu le exploatăm, lucrăm din faţa calculatorului şi nu e realizabil şi importăm tot. E un punct de vedere extrem pe care eu nu îl împărtăşesc. Dar există şi o foarte mare pătură de mijloc, care susţine ideea creării locurilor de muncă, dar fără să afecteze mediul. Şi atunci mergem la standardele europene, aplicate peste tot", a arătat Ponta în ediţia specială Income de la Antena 3.

 



 

 

 


 


 


 


 

×