x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Plăţile MTS: Curtea Conturi îngroapă acuzaţiile DNA

Plăţile MTS: Curtea Conturi îngroapă acuzaţiile DNA

08 Sep 2010   •   00:00
Plăţile MTS: Curtea Conturi îngroapă acuzaţiile DNA

Aproape concomitent cu depunerea la Comisia juridică a punctului de vedere al Monicăi Iacob Ridzi,  site-ul "Lumea Justiţiei" - www.luju.ro  - a publicat "Decizia nr 10 a Curţii de Conturi, din 27 august 2010, privind abaterile de la legalitate şi regularitate asupra situaţiilor financiare întocmite în anul fiscal 2009 de cître fostul Minister al Tineretului şi Sportului (MTS).

Şocant este, lecturând documentul, că instituţia abilitată să verifice oportunitatea şi legalitatea cheltuirii banului public a ajuns la o concluzie oficială diametral opusă celei a DNA, care a solicitat Parlamentului încuviinţarea urmăriii penale a fostului ministru.

0-130941-untitled1.jpgCurtea de Conturi reţine, în decizia citată, că toate plăţile legate de evenimentele Zilei Tineretului din mai 2009 au fost făcute "fără aprobarea ordonatorului principal de credite" Adică a ministrului Ridzi care, prin rezoluţia de începere a urmăririi penale dată în august 2009 de procuroarea Mariana Alexandru a fost acuzată că, în calitate de ordonator principal de credite, a dispus efectuarea plăţilor către cele doua firme (SC Artisan Consulting SRL şi SC Mark SRL), pe baza unor documente justificative întocmite cu încalcarea dispozitiilor legale, ceea ce a avut drept rezultate plăţi pentru servicii neprestate, mai mari decât preţu de piaţă al serviciilor ori triple, pentru o singură prestaţie".

Prezentăm, în rezumat, principalele concluzii ale deciziei Curţii de Conturi, relevate în dezvăluirea site-ului "Lumea Justiţiei".
●  referitor la evenimentul organizat în Parcul Al. Ioan Cuza, din Bucureşti în data de 2 mai 2009 (...) au fost efectuate plăţi in valoare totală de 18.856, 48 lei "fără ca documentele premergătoare acestora să fi fost aprobate de ordonatorul principal de credite (angajamente bugetare, propuneri de angajare a unei cheltuieli, decont de cheltuieli, ordonanţă de plată), iar din aceasta, pentru suma de 2.008,60 lei nu au fost întocmite documente justificative prevăzute atât de legislaţia în vigoare, cât şi de metodologia aprobată prin OMTS nr. 456/02.04.2009 prin care să se confirme că fondurile publice au fost cheltuite conform destinaţiei stabilite prin nota de fundamentare";

0-130942-untitled2.jpg● acelaşi lucru a fost constatat de Curtea de Conturi şi în cazul acţiunii "De 2 ori mai tânăr", desfăşurată la Costineşti în perioada 29.04.- 03.05.2009. Astfel, plata sumei de 40.925, 56 lei din capitolul bugetar 65.01.59.22 s-a realizat fără ca "documentele premergătoare să fi fost aprobate de ordonatorul principal de credite", iar pentru suma de 19.385,65 lei nu au fost întocmite documente justitifcative prevăzute de legislaţia în vigoare şi de metodologie. Auditorii mentionează că această acţiune nu a fost prevăzută în programul de achiziţii publice, nici anterior desfăşurării acesteia şi nu s-a regăsit nici în forma actualizată întocmită în 16.12.2009;

● în perioada aprilie - iunie 2009 au fost efectuate plăţi pentru cheltuielile curente ale instituţiei fără ca angajarea şi ordonanţarea la plată să fi fost aprobată în prealabil de ordonatorul principal de credite şi nici de alte persoane care ar fi putut fi împuternicite în acest sens;"

×
Subiecte în articol: observator