x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Plesita, la control

Plesita, la control

de Marina Constantinoiu    |    16 Iun 2005   •   00:00
Plesita, la control

Audiat, in calitate de invinuit, de catre procurorii Sectiei Parchetelor Militare, generalul in rezerva Nicolae Plesita, fostul sef al Departamentului de Informatii Externe (DIE) al fostei Securitati, a fost trimis la o expertiza psihiatrica, pentru a se stabili daca a avut discernamant pentru faptele sale. Plesita este invinuit de complicitate la asasinatele executate de catre Ilici Ramirez Sanchez, alias Carlos Sacalul, teroristul international condamnat la inchisoare pe viata in Franta in 1997, tocmit de Securitatea lui Ceausescu sa lichideze diverse persoane incomode pentru regimul comunist din Romania. Fostul sef al DIE, in varsta de 76 de ani, care sufera de coxartroza bilaterala si de Parkinson, a fost supus, ieri, unui control medical, urmand a fi expertizat de o comisie formata din medici legisti, relateaza Mediafax. Rezultatul expertizei - care se realizeaza in toate cazurile de omor - urmeaza a fi transmis procurorilor pentru a fi depus la dosar.

AUDIERI. Procurorii Sectiei Parchetelor Militare l-au audiat pe Plesita atat vinerea trecuta, cat si marti, in cadrul anchetei privindu-l pe Carlos declansate in urma unor rapoarte ale unui fost ofiter de Securitate si a plangerii scriitorului Paul Goma. Romanii au transmis francezilor informatii referitoare la activitatea lui Carlos ca urmare a angajarii acestuia de catre fosta Securitate, iar, dupa incheierea procesului teroristului, autoritatile franceze au comunicat informatii importante pentru continuarea anchetei la Bucuresti, relateaza Mediafax.

Ce legatura are Plesita cu aceasta ancheta? Una foarte importanta, de vreme ce el a preluat conducerea DIE in 1978, dupa ce fostul sef al acestui departament, generalul Ion Mihai Pacepa, a rupt-o cu regimul comunist din Romania, pe care l-a expus ulterior in toata splendoarea in ochii Occidentului. Plesita ar fi fost, dupa cum a si recunoscut la audierile de vineri, una dintre persoanele de contact ale lui Carlos in Romania comunista.

LA COMANDA. Ceausescu i-ar fi comandat lui Carlos cel putin sapte atentate, pentru care a varsat in conturile bancare ale acestuia sume de ordinul milioanelor de dolari. Carlos a fost angajat pentru a-l asasina pe Pacepa, considerat de Ceausescu drept "tradator de tara", dupa plecarea acestuia in SUA.

Printre actiunile lui Carlos a fost si cea privind atentatul cu bomba din 28 februarie 1981, de la postul de radio Europa Libera din München, cand, dintr-o eroare, in loc sa fie distruse birourile sectiei romane, au fost distruse cele ale sectiei cehe. In actele de la Bucuresti exista probe care sustin faptul ca atentatul de la München a fost facut la comanda lui Ceausescu, care voia lichidarea redactorului-sef al sectiei. Fosti ofiteri de Securitate fugiti din tara - precum Ion Serban (stabilit in Elvetia) si Gheorghe Mandache (domiciliat in fosta RFG) - au fost la un pas de a fi ucisi de Carlos. Celor doi le-au fost amplasate bombe in autoturisme. Carlos i-a "ratat" pe fostul ministru de Interne Nicolae Penescu si pe scriitorul Paul Goma. Celor doi le fusesera expediate, din Spania, colete postale continand explozibili.

×
Subiecte în articol: observator carlos plesita