x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ploile continuă

Ploile continuă

de Anca Ardeleanu    |    17 Sep 2008   •   00:00

Precipitaţiile care au afectat în ultimele zile zone importante din ţara noastră vor continua în limite normale. Asta după ce, luni noaptea, au fost înregistrate cantităţi mari de precipitaţii în zona montană şi în jumătatea de nord a Dobrogei.



Precipitaţiile care au afectat în ultimele zile zone importante din ţara noastră vor continua în limite normale. Asta după ce, luni noaptea, au fost înregistrate cantităţi mari de precipitaţii în zona montană şi în jumătatea de nord a Dobrogei. Astfel, în zona Carpaţilor Meridionali s-au înregistrat 132 l/mp la Sinaia, iar în Dobrogea, 100 l/mp, apogeul fiind de 134 l/mp, înregistrat la Mahmudia.
  • Anca Şoineanu, Emilia Sava


Starea vremii - 17 septembrie 2008

Comentariul specialistului:

În această săptămînă, vremea din ţara noastră şi din cea mai mare parte a Europei va fi răcoroasă spre rece. Variaţiile termice, de la o zi la alta şi de la o noapte la alta, nu vor fi prea semnificative. Ieri, în zona geografică a României, temperatura aerului a crescut uşor, în condiţiile în care, faţă de alaltăieri, au fost mai puţine ploi şi norii s-au mai rărit; astăzi, temperatura va avea o nouă scădere. Practic, dinspre ţările nordice şi central-nordice va mai pătrunde o parte din aerul rece, cantonat acolo. Punerea sa în mişcare către zonele mai sudice ale Europei se datorează cuplajului dintre maximul de presiune existent în acel aer rece şi ariile ciclonice poziţionate anterior în bazinul central al Mării Mediterane, în zona Mării Adriatice, dar şi în jumătatea de sud a Rusiei, arii care vor fuziona într-una singură, ce se
va centra în zona Mării Negre şi împrejurimile acesteia. În general circulaţia aerului predomină dinspre rece spre cald, respectiv dinspre presiunile ridicate către cele scăzute.
  • Meteorolog Romica Jurca


La munte

Azi (miercuri):
Vremea se va menţine rece. Cerul va fi mai mult noros şi va ploua pe arii relativ extinse. Cantităţile de apă vor putea depăşi izolat 20... 25 l/mp. Vîntul va prezenta unele intensificări îndeosebi ziua, mai ales pe creste. Temperatura aerului va scădea uşor faţă de intervalul precedent.
Mîine (joi):
Cerul va fi mai mult noros în Carpaţii Orientali, unde va ploua pe arii extinse, iar cantităţile de apă vor fi mai însemnate.
În restul zonei montane, vor fi înnorări temporare şi ploi pe arii mai restrînse. Vîntul va prezenta unele intensificări în zona înaltă. Temperatura aerului va avea valori comparabile cu cele din intervalul precedent.

Poimîine (vineri):
Cerul va prezenta înnorări şi va ploua îndeosebi în Carpaţii Orientali, unde cantităţile de apă mai pot fi însemnate. Vîntul va prezenta unele intensificări ziua, îndeosebi pe creste. Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative.


Pesiunea atmosferică

Presiunea atmosferică reprezintă forţa exercitată de aerul atmosferic pe unitatea de suprafaţă.
Aceasta se măsoară cu ajutorul barometrului, iar înălţimea coloanei de mercur a acesteia variază în strînsă legătură cu starea vremii. Presiunea atmosferică normală
este de aproximativ 760 mm Hg.

Azi (miercuri):
Presiunea atmosferică va creşte uşor în regiunile vestice şi nord-vestice, iar în celelalte regiuni nu va avea variaţii semnificative, şi în aceste condiţii aceasta menţinîndu-se la valori în jur de 752 mm Hg.
Mîine (joi):
Presiunea atmosferică nu va avea variaţii importante, menţinîndu-se la valori în jur de 752 mm Hg.


Bucureşti:

Centru: max.: 16şC min.: 10şC
Periferie: max.: 16şC min.: 8şC
Azi (miercuri):
Vremea se va menţine rece. Cerul va fi mai mult noros şi temporar va ploua. Vîntul va sufla slab pînă la moderat. Presiunea atmosferică nu va avea variaţii semnificative.
Mîine (joi):
Cerul va avea înnorări şi trecător este posibil să mai plouă slab. Vîntul va sufla slab pînă la moderat. Presiunea atmosferică nu va avea variaţii semnificative. Maxima: 19°C, iar minima: 8°C.
Poimîine (vineri):
Cerul va fi temporar noros şi vor mai fi condiţii să plouă slab. Vîntul va sufla slab pînă lamoderat. Maxima: 19°C, iar minima: 8°C.

×
Subiecte în articol: meteo atmosferică atmosferic