x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PNA loveste in curtea MapN

PNA loveste in curtea MapN

13 Feb 2004   •   00:00

Amarie a prezentat recolta de corupti

Procurorul general al Parchetului Anticoruptie, (PNA) Ioan Amarie, a prezentat ieri bilantul anticoruptie pe anul 2003. Fara doar si poate, datele statistice arata ca PNA a lucrat poate mai mult decat orice alt Parchet, dar forurile internationale si romanii inca privesc coruptia ca fiind cea mai mare problema a Romaniei.
MIRUNA PASA

PNA a avut de solutionat anul trecut 2.229 de dosare de coruptie. Dintre acestea, 951 au fost solutionate si 563 au fost conexate cu alte cauze sau trimise altor parchete. Romania a avut anul trecut 440 de primitori de spaga, 134 de spaguitori si 309 traficanti de influenta trimisi in judecata. Dintre musterii trimisi in boxa acuzatilor de procurorii anticoruptie, 64% aveau functii de conducere sau pozitii cu foarte mari responsabilitati. Bilantul functionarilor ar suna cam asa: un fost ministru, doi consilieri guvernamentali, un judecator si un procuror, un primar de municipiu, 90 de ofiteri si subofiteri din Armata si peste 100 de politisti si jandarmi.

OCHIUL DRACULUI. Pagubele create de corupti au depasit 3.000 de miliarde de lei, adica de 18 ori mai mult decat bugetul PNA. Potrivit lui Ioan Amarie, radacinile coruptiei romanesti se gasesc in primul rand in domeniul economic. Licitatiile trucate, creditele ilegale si tot felul de afaceri paguboase pentru stat sunt numai cateva puncte in care factorii de decizie au intins mana pentru mita. "Cei anchetati de PNA nu sunt oameni saraci, nu iau mita ca n-au ce manca sau ca n-au cu ce se imbraca. Ei iau ca sa se imbogateasca. Daca vreti, motorul lor e lacomia, iar radacina este in domeniul economic", a sustinut Amarie.

SI AI LOR. Procurorul general a prezentat ieri si rezultatele curateniei facute in propria ograda: 21 de angajati ai PNA au fost dati afara pentru ca nu corespundeau pretentiilor. "Am desfacut contractul de munca unui grefier-sef pentru ca nu si-a facut treaba si pentru ca erau indicii ca a incercat sa ajute niste inculpati, am sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", a declarat Amarie. Nu mai tarziu de saptamana trecuta, doi ofiteri de politie din PNA au fost dati afara dupa ce s-a descoperit ca isi terminasera facultatea dand spaga pentru licenta.

Noutati 2004

  • Procurorii anticoruptie au mai retinut un ofiter superior in dosarul mitei la Ministerul Apararii. Locotenent colonelul Marin Irimia a fost arestat ieri de Tribunalul Militar Teritorial pentru luare de mita. El este acuzat ca in perioada 2001- 2003, in functia de sef sectie Bugete, Finantare si Contabilitate din minister a primit spaga 230 de milioane de lei pentru a sprijini cu fonduri extrabugetare lucrarile de construc- tii pe care cateva firme le aveau in desfasurare la unitati militare. In dosar mai sunt arestati alti sase ofiteri MApN.
  • Afacerile dubioase de la rafinaria RAFO Onesti sunt monitorizate de PNA de aproape un an. Descinderea facuta de 20 de procurori si politisti acum cateva zile la sediul rafinariei a avut drept scop ridicarea unor documente necesare anchetei. Desi nu a rostit nume, Amarie a declarat ca paguba a fost, deocamdata, estimata la cateva zeci de miliarde de lei.
  • Procurorii vor verifica legalitatea tuturor adoptiilor facute in ultimii 10 ani si vor strange date de la toate institutiile care au avut vreo implicare in adoptiile internationale. In acelasi timp, serviciul de inspectie al Parchetului General va verifica modul in care au fost solutionate toate cele 150 de dosare referitoare la adoptii si care ar putea avea vreo legatura cu situatia prezentata de raportorul pentru Romania al Parlamentului European, Emma Nicholson.
  • Reteaua prin care infractorii, cersetorii si prostituatele din Romania ajungeau mereu peste granita cu acte curate a ajuns intre copertile unui dosar de coruptie. Filiera dezvaluita acum doua zile de "Jurnalul National" a fost desfiintata si va urma calea Parchetului Anticoruptie. Procurorii asteapta si rezultatele verifica rilor Corpului de Control al Ministerului Administratiei si Internelor pentru a-si continua treaba.

×
Subiecte în articol: observator