x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PNL: Băsescu încalcă legea folosind însemnele naţionale în campanie, am sesizat BEC

PNL: Băsescu încalcă legea folosind însemnele naţionale în campanie, am sesizat BEC

de Mediafax    |    17 Iul 2012   •   14:29
PNL: Băsescu încalcă legea folosind însemnele naţionale în campanie, am sesizat BEC

PNL a depus, marti, la BEC, o sesizare privind folosirea de catre presedintele suspendat Traian Basescu, in campanie, cu incalcarea legislatiei in vigoare, a insemnelor nationale, respectiv culorile drapelului si stema, si cere obligarea la incetarea imediata a utilizarii acestora de catre Basescu.

Anuntul depunerii de catre PNL a sesizarii respective la BEC a fost facut, marti, de catre deputatul liberal Alina Gorghiu, aceasta mentionand ca BEC ar putea lua in discutie respectiva sesizare in cursul acestei saptamani, cel mai probabil vineri.

Gorghiu a precizat ca presedintele suspendat Traian Basescu incalca consecvent legea de zece zile, respectiv din momentul in care a debutat campania pentru referendum, folosind culorile drapelului si stema in propria campanie.

Gorghiu a precizat ca, in conditiile in care legea din Romania prevede ca utilizarea simbolurilor nationale este interzisa, PNL a depus la BEC o sesizare prin care sanctioneaza starea de ilegalitate a campaniei lui Traian Basescu.

Ea a mentionat ca PNL a solicitat BEC obligarea lui Traian Basescu la incetarea imediata a folosirii si inlaturarea imediata a afiselor cu caracter electoral pe care sunt reprezentate culorile drapelului si stema Romaniei.

Totodata, potrivit lui Gorghiu, PNL a solicitat BEC sa decida suspendarea imediata a site-ului www.basescupresedinte.ro si obligarea titularilor drepturilor de proprietatea asupra acestuia la modificarea culorilor utilizate pe site, astfel incat sa nu fie identice cu cele ale drapelului national.

PNL mai solicita ca BEC sa decida si interzicerea oricaror materiale care sa contina simboluri nationale si sa dispuna comunicarea publica a interdictiei de utilizare a simbolurilor nationale, precum si sa emita o somatie publica catre Traian Basescu.
Gorghiu a spus ca, pana cand BEC va decide asupra sesizarii PNL, ii solicita presedintelui suspendat Traian Basescu sa se conformeze legii si sa nu astepte solutia acestei autoritati.

Potrivit sesizarii PNL - depusa la BEC de avocatul liberal Tudor Chiuariu -, in campania electorala pentru referendumul organizat in 29 iulie 2012 pentru demiterea presedintelui Romaniei, "Traian Basescu a transmis o serie de comunicate catre presa audio-vizuala de la sediul sau de campanie".

"In cadrul acestor interviuri acordate mass-media, dl. Basescu utilizeaza frecvent un afis de campanie pe care apare copia copertei ultimei forme publicate a Constitutiei Romaniei. Coperta Constitutiei Romaniei, in ultima editie publicata de Monitorul Oficial, are pe fundal culorilor drapelului national, rosu, galben si albastru, dispuse pe orizontala, in aceasta ordine de sus in jos. Pe copia copertii Constitutiei Romaniei care apare multiplicata pe panoul electoral utilizat de dl. Basescu in timpul transmisiunilor televizate de la sediul de campanie electorala exista si stema Romaniei, asa cum aceasta este reglementata prin Legea 102/1992 privind stema tarii si sigiliul statului", arata Chiuariu.

In sesizarea inaintata BEC, avocatul Tudor Chiuariu afirma ca folosirea acestor insemne contravine ordinii de drept, in sensul art. 30 alin. (3) din Legea 3/2000 pentru organizarea si desfasurarea referendumului.

"Astfel, in toate actele normative care reglementeaza desfasurarea campaniilor electorale sunt cuprinse norme care interzic in mod expres utilizarea insemnelor oficiale, respectiv, a culorilor drapelului national in campania electorala. Legea 370/2004 privind alegerea presedintelui Romaniei prevede la art. 41 alin. (7) ca ?sunt interzise afisele electorale care combina culorile intr-o succesiune care reproduce drapelul Romaniei sau al altui stat?. O prevedere similara este cuprinsa si in Legea 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale unde la art. 76 alin. (6) se interzice utilizarea in campania electorala a afiselor electorale "care combina culori sau alte semne grafice astfel incat sa evoce simbolurile nationale ale Romaniei ori ale altui stat", se arata in contestatia depusa la Biroul Electoral Central (BEC).

"Vointa legiuitorului de a proteja insemnele nationale de orice asociere cu vreun demers electoral este evidentiata si prin normele Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului in art. 39 alin. (7) unde se prevede ca "sunt interzise afisele electorale care combina culorile intr-o succesiune care reproduce drapelul Romaniei", explica deputatul PNL Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei.

Totodata, arata sursa citata, in Legea 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului se prevede la art.30 alin. (3) ca "mijloacele folosite in campania pentru referendum nu trebuie sa contravina ordinii de drept".

"Ordinea de drept reprezinta acea stare a relatiilor sociale care se statorniceste ca urmare a respectarii stricte a prevederilor legale de catre toti cetatenii si organele statului, fiind asigurata de lege. Toata legislatia electorala consacra interdictia utilizarii insemnelor statului roman in desfasurarea unei campanii electorale, astfel ca actiunile care incalca aceasta interdictie contravin ordinii de drept", spune Chiuariu.

El mai arata ca, de asemnea, coperta Constitutiei Romaniei pe care o utilizeaza Traian Basescu pe post de cadru decorativ la momentul comunicatelor video oferite presei este identica cu cea utilizata de Monitorul Oficial la editarea exemplarului publicat al textului de lege.

"Traian Basescu incalca asadar drepturile de autor ale Monitorului Oficial ce decurg din prevederile Legii 8/1996 in privinta editarii imaginii ce reprezinta coperta textului de lege tiparit. Asadar, pe afisul de campanie utilizat de Traian Basescu ca si fundal pentru transmisiunile televizate ale comunicatelor de presa este reprodusa in mod identic imaginea de pe coperta publicatiei Monitorului Oficial. Ceea ce trebuie subliniat este ca fara a avea acordul Monitorului Oficial, Traian Basescu utilizeaza pana si logo-ul acestei institutii de stat in campania electorala, sigla fiind aplicata pe coperta editiei publicate a Constitutiei Romaniei, imagine reprodusa pe afisul din discutia de fata. Mai mult decat atat, in cuprinsul Hotararii de Guvern 638/1993 privind folosirea si expunerea stemei Romaniei fapta de a reproduce stema Romaniei in alte conditii decat cele aprobate de Guvern reprezinta contraventie conform art. 24 alin. (4)", scrie Chiuariu in sesizare.

In opinia liberalului, asocierea imaginii lui Traian Basescu cu insemnele oficiale ale Romaniei, drapelul national, respectiv stema tarii, reprezinta o incalcare grava a principiilor fundamentale privitoare la organizarea campaniilor electorale. In acest mod este afectata imaginea statului roman, ale carui insemne constitutionale sunt asociate fara drept si in mod direct cu unul dintre participantii la campania electorala.

"A permite desfasurarea campaniei electorale in asemenea conditii, presupune a gira in mod tacit o legatura intre cetateanul Traian Basescu si statul roman, in conditiile in care acest referendum este tocmai o procedura de sanctionare, care se poate finaliza cu sanctiunea demiterii presedintelui Romaniei, in prezent suspendat din functie. In concluzie, va solicitam sa admiteti prezenta contestatie si sa dispuneti asupra cererilor formulate. Solicitarile noastre trebuie duse la indeplinire imediat pentru a diminua in scurt timp prejudiciile de imagine aduse statului roman, precum si efectele negative provocate independentei actiunilor electorale in viziunea populatiei cu drept de vot", conchide sursa citata.

×